Lyktstolpar tas bort i Mark

Mörkret fortsätter falla över Mark. Många äldre lyktstolpar längs vägar på landsbygden kommer tas ned – troligtvis utan att sättas upp igen.
Mark • Publicerad 28 mars 2010

BT skrev tidigare i veckan att teknik- och serviceförvaltningen föreslår att kommunen ska släcka all gatubelysning under perioden 1 juni–15 juli.

På vissa sträckor kan det nu komma att bli mörkt även under övriga året.

Det finns inom Mark ett flertal vägar som kommunen idag står för belysningen på, utan att ha några övriga åtaganden – då vägarna antingen är statliga eller enskilda.

Enligt teknik- och serviceförvaltningen är många av de trästolpar som sitter längs de aktuella vägarna över 40 år gamla och därför så ruttna att de benämns som allmänt farliga.

– Skicket på stolparna gör att de måste tas ned, säger Robert Svensson, chef för teknik- och serviceförvaltningen.

På två sträckor är stolparna så utdömda att de måste raseras redan under år 2010. Det gäller en sträcka i Öxabäck och en i Sätila.Kostnaden för att rasera och sätta upp ny belysning på dessa två sträckor beräknas till 790 000 kronor.

– Det är en värderingsfråga för politikerna, huruvida det är värt att lägga pengar till belysning på dessa sträckor eller ej.

Övriga tre sträckor som är officiella behöver inte raseras under året, men enbart nedtagningen beräknas kosta omkring 275 000 kronor.

– Det kan vara läge att väga huruvida det finns gångvägar och cykelbanor på de aktuella sträckorna, eller om det är rena bilvägar, säger Robert Svensson.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.