Lasarettskör tar ton i Kinna

Lovorden haglar när medlemmarna i lasarettskören, Carpe Vocalis, beskriver känslan av att sjunga i grupp.
Mark • Publicerad 5 mars 2008
Carpe Vocalis, under ledning av Magnus Ekman, har legat i hårdtränig inför helgens konserter tillsammans med Göteborgsgruppen Édeni. Ekman har översatt materialet så att det passar en kör. ?Han är en superpedagog som kan locka fram oanade resurser hos oss?, säger körmedlemmarna.
Carpe Vocalis, under ledning av Magnus Ekman, har legat i hårdtränig inför helgens konserter tillsammans med Göteborgsgruppen Édeni. Ekman har översatt materialet så att det passar en kör. ?Han är en superpedagog som kan locka fram oanade resurser hos oss?, säger körmedlemmarna.Foto: Hannele Parviainen

Häftigt. Rörande. Avkopplande.

– Man får en må-bra-känsla utan dess like, säger Anna-Carin Gustafsson.

Gruppen har mått bra tillsammans sedan 2004 då sjuksköterskan Marianne Björk såg till att många kollegers dröm förverkligades.

– Vi hade pratat om kör länge, och Marianne hade energi nog att dra igång det hela, säger Margareta Börjesson.

De flesta hade sjungit förr i någon form, men Marita Sjögren var novis när hon anslöt till kören.

– Jag har alltid velat, men inte vågat riktigt. Nu blev jag övertalad, och en fördel var att man inte behövde sjunga upp innan, säger hon.

– Det är ett väldigt tillåtande klimat i kören. Alla behöver inte vara färdiga utan vi växer gemensamt, tillägger Margareta Börjesson.

Men ambitionsnivån var – och är – hög. Redan på ett tidigt stadium anlitades musikdirektören och professionella musikern Magnus Ekman som körledare. Tack vare bidrag för personalvård inom Södra Älvsborgs sjukhus, medlemsavgifter och ersättning från konserter har Carpe Vocalis kunnat fortsätta samarbetet.

– Magnus ger oss så roliga låtar. Dessutom arrangerar han allt själv så att det passar vår kör, säger Anna-Carin Gustafsson.

Repertoaren är bred. Carpe Vocalis har gett sig i kast med bland annat medeltidsmusik, pop, rock, visor och psalmer.

Gruppen består av cirka 30 medlemmar och vill gärna ha ytterligare förstärkning, även av sådana som inte jobbar inom sjukhuset.

Särskilt välkomna är män, eftersom kören bara har sex basar och tenorer idag.

– Jag blir väldigt väl omhändertagen, och har lärt mig jättemycket, säger Gerhard Andersson som har ett förflutet som musiker på 60-talet.

I helgen framträder kören vid två konserter i Kinna tillsammans med Göteborgsgruppen Édeni, som har ett eget sound med dragspel, fiol, mandoiln, saxofon, darbouka och djempe. Musikstilen spänner från världsmusik till tung rockmusik.

Helgens repertorar består huvudsakligen av musik som Édenis skrivit själva.

Carpe Vocalis Namnet betyder ”fånga stämman”.Kören har återkommande framträdanden inom SÄS Skene och Borås, bland annat vår- och julsoaréer och vid gratifikationsuppvaktningar för trotjänare.Carpe Vocalis brukar också sjunga in våren på Valborgsmässoafton i Göteborg tillsammans med ledaren Magnus Ekmans andra cirka 200 körsångare.Kören har också en årlig större konsert i Kinna. I år framträder de tillsammans med Göteborgsgruppen Édeni på lördag kl 19 och söndag kl 16 i Kinna konserthus. Biljetter finns hos körmedlemmar, Skene bokhandel och på Kinna bibliotek.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.