Annons

Läkarmiss: Stack hål på patients mjälte – Socialstyrelsen granskar

En läkare på Skene lasarett stack av misstag hål på den 86-årige patientens mjälte. Tre dagar senare var patienten död.
Läkaren riskerar nu ett disciplinstraff. Detta efter att socialstyrelsen funnit att han bröt mot sitt yrkesansvar.
Mark • Publicerad 16 februari 2008

Den 86-årige och hjärtsjuke patienten på Skene lasarett visade sig ha vätska i ena lungsäcken. Läkaren bestämde sig då för att försöka tappa ut vätskan. Ett i normala fall enkelt ingrepp.

Men läkaren stack fel och fick istället ut enbart blod. Patienten fick därefter både transfusioner med blod och blodplasma.

Annons

Dagen efter visade det sig att det fanns en blödning runt mjälten, och 86-åringen fördes till intensiven vid Borås sjukhus. På grund av hans hjärtproblem gick det inte att operera honom, och han avled två dygn senare.

Obduktionen visade att mjälten var skadad till följd av tappningsförsöket och att detta lett till att blod strömmat ut i bukhålan.

Socialstyrelsen har utrett händelsen, som inträffade i juli 2006. Utredningen fann att läkaren på Skene lasarett gjorde ingreppet trots att två överordnade kollegor avrådde honom. 86-åringen hade en ökad blödningsrisk eftersom han åt blodförtunnande medel. Dessutom hade insticksstället inte markerats på förhand.

Socialstyrelsen ska nu göra en särskild granskning av läkaren. Följden kan bli en anmälan för disciplinstraff.

Även Skene lasarett kritiseras eftersom det vid händelsen fanns brister i rutinerna gällande förberedelser inför tappning av vätska ur lungsäcken.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons