Konsten att vila hjärnan
14 psykiskt funktionshindrade ingår i akvarellgruppen som leds av Eva Gill-Davidsson från Vuxenskolan. Och de är själva förvånade över utvecklingsmöjligheterna för den som ger målandet en chans.
Kan inte fatta
– Jag har alltid varit usel i bild, trodde inte att jag kunde någonting men ändå får jag till en tavla. Ibland kan jag inte riktigt fatta att jag har gjort tavlorna som hänger i köket hemma, säger Kerstin Andersson Falk.
För andra har kursen blivit ett sätt att hitta tillbaka till ett intresse som föll i glömska.
–Jag hade inte målat på minst åtta–tio år och är så tacksam över att Eva har inspirerat mig att komma igång igen, säger Gudrun Wahlin.
Deltagarna växer
Gruppen har peppats och tränats i att se hur de själva växer, att faktiskt våga stå för att de är stolta över det de presterar.
– Det är balsam för själen att få jobba med händerna och vila hjärnan från ångest. Och när man dessutom blir nöjd så är det ännu mer balsam för själen, säger Eva Gill-Davidsson.
Deltagarna håller med om att känslan under målandet ger en kick.
– Man mår så väl, tiderna bara försvinner, säger Karin Kryh.
I morgon klockan 18–20 är det vernissage på utställningen som även innehåller ett antal föremål från den relativt nystartade keramikgruppen. Utställningen visas också på lördag klockan 11–16 i Kryddans nya lokaler på Prästgatan 3 i Kinna.
Fler är välkomna
Dagverksamheten riktar sig till psykiskt funktionshindrade från 35 år och uppåt. Ett 40-tal besökare kommer regelbundet men ledarna välkomnar fler.
– Det här är som ett öppet hus, så man kan komma och gå som man vill, säger Lisbeth Andersson och Frank Persson.
De aktiviteter som bedrivs är akvarellkurs, keramikkurs, bad på Kaskad, sygrupp, bingo, legoarbete, matlagning samt socialt umgänge i olika former.