Konsten att vila hjärnan

De har gjort stora konstnärliga framsteg under årens lopp. Nu får allmänheten en chans att se ett 70-tal tavlor som växt fram på Kryddans dagverksamhet i Kinna.
Mark • Publicerad 16 oktober 2008
Ett urval av den keramik som kommer att visas på utställningen.
Ett urval av den keramik som kommer att visas på utställningen.Foto: 
Sonja Husberg har målat av en snidad träskuptur av en naken kvinna. "Det här är en av de tavlor som jag är nöjd med", säger hon.
Sonja Husberg har målat av en snidad träskuptur av en naken kvinna. "Det här är en av de tavlor som jag är nöjd med", säger hon.Foto: 
Kerstin Andersson Falk vid en av de fem tavlor som hon bidrar med under utställningen.
Kerstin Andersson Falk vid en av de fem tavlor som hon bidrar med under utställningen.Foto: 
Maria Limred får hjälp av läraren Eva Gill-Davidsson att skära till en passepartout.
Maria Limred får hjälp av läraren Eva Gill-Davidsson att skära till en passepartout.Foto: Hannele Parviainen

14 psykiskt funktionshindrade ingår i akvarellgruppen som leds av Eva Gill-Davidsson från Vuxenskolan. Och de är själva förvånade över utvecklingsmöjligheterna för den som ger målandet en chans.

Kan inte fatta

– Jag har alltid varit usel i bild, trodde inte att jag kunde någonting men ändå får jag till en tavla. Ibland kan jag inte riktigt fatta att jag har gjort tavlorna som hänger i köket hemma, säger Kerstin Andersson Falk.

För andra har kursen blivit ett sätt att hitta tillbaka till ett intresse som föll i glömska.

–Jag hade inte målat på minst åtta–tio år och är så tacksam över att Eva har inspirerat mig att komma igång igen, säger Gudrun Wahlin.

Deltagarna växer

Gruppen har peppats och tränats i att se hur de själva växer, att faktiskt våga stå för att de är stolta över det de presterar.

– Det är balsam för själen att få jobba med händerna och vila hjärnan från ångest. Och när man dessutom blir nöjd så är det ännu mer balsam för själen, säger Eva Gill-Davidsson.

Deltagarna håller med om att känslan under målandet ger en kick.

– Man mår så väl, tiderna bara försvinner, säger Karin Kryh.

I morgon klockan 18–20 är det vernissage på utställningen som även innehåller ett antal föremål från den relativt nystartade keramikgruppen. Utställningen visas också på lördag klockan 11–16 i Kryddans nya lokaler på Prästgatan 3 i Kinna.

Fler är välkomna

Dagverksamheten riktar sig till psykiskt funktionshindrade från 35 år och uppåt. Ett 40-tal besökare kommer regelbundet men ledarna välkomnar fler.

– Det här är som ett öppet hus, så man kan komma och gå som man vill, säger Lisbeth Andersson och Frank Persson.

De aktiviteter som bedrivs är akvarellkurs, keramikkurs, bad på Kaskad, sygrupp, bingo, legoarbete, matlagning samt socialt umgänge i olika former.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.