Kö till knuten

Satsningen på dagverksamheten Knuten blev framgångsrik.
Mark • Publicerad 24 oktober 2008

Platserna räcker inte till för alla intresserade unga vuxna med psykiskt funktionshinder.

10–15 personer står för närvarande i kö till verksamheten i Kinnaström.

De nyrenoverade lokalerna på 150 kvadratmeter utnyttjas till fullo av de cirka 25 personer som redan är inskrivna. Nu har socialnämnden bett förvaltningen utreda vad som krävs för att alla intresserade ska få ta del av utbudet.

Funktionshinder

BT har tidigare berättat om Knuten, som öppnades i februari för att erbjuda daglig sysselsättning till markbor mellan 17 och 35 år med psykiska funktionshinder.

– Mycket handlar om att få rutiner i tillvaron. Det är lätt att vända på dygnet när man inte vet vad man ska göra av dagen, säger Owe Eglinger (s), ordförande i socialnämnden.

Många i målgruppen har aldrig kommit ut på arbetsmarknaden. Målet med Knutens verksamhet är att förbereda deltagarna för studier eller arbete, och på så sätt undvika ett livslångt beroende av samhället stöd.

Minst en halv miljon

– Samhällskostnaden för en person som inte klarar sin egen försörjning är minst en halv miljon varje år, säger socialchef Magnus Hultin.

Därför är satsningen på Knuten på lång sikt rena vinsten, trots att verksamheten kostar 1,7 miljoner årligen att bedriva.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.