Klart för flextid i förskolan

Kampen för större flexibilitet och valfrihet i förskolan även för 15-timmarsbarnen gav resultat.
Mark • Publicerad 7 mars 2008
Ida Elmelid, Malin Mattsson och Ellinor Malmqvist har kämpat för valfria tider i förskolan. När beslutet träder i kraft får ingen av dem nytta av det eftersom de redan har börjat jobba eller studera. ?Snopet, men andra kan ju i alla fall få glädje av detta?, säger Ellinor Malmqvist.
Ida Elmelid, Malin Mattsson och Ellinor Malmqvist har kämpat för valfria tider i förskolan. När beslutet träder i kraft får ingen av dem nytta av det eftersom de redan har börjat jobba eller studera. ?Snopet, men andra kan ju i alla fall få glädje av detta?, säger Ellinor Malmqvist.Foto: Hannele Parviainen

Från hösten får föräldrar lägga schemat för sitt barn i samarbete med personalen.

Men det kan bli skillnader mellan de olika förskolorna. Sista ordet har nämligen varje enskild rektor.

– I värsta fall kan det bli så, men jag tror att med en vettig dialog så kommer det här beslutet gynna alla, säger Per-Olof Hermansson (kd), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Hittills har de flesta förskolor i Mark schemalagt 15-timmarsbarnen tre timmar på förmiddagen varje veckodag. Som BT berättat tidigare anser dock många föräldrar att de korta vistelsetiderna stressar upp både dem och barnen.

Enligt en enkät, som kommunen gjort i år, vill 62 procent själva bestämma tiderna.

63 procent av personalen tycker att dagens regler, med tretimmarsplaceringar utan lunch, är bra. De hänvisar till att den mesta pedagogiska verksamheten sker på förmiddagarna och att det inte finns plats för alla 15-timmarsbarn på lunchen.

– Jag tycker att vårt beslut, som var enhälligt, blev en bra kompromiss, säger Per-Olof Hermansson.

De föräldrar som vill ha omsorg färre dagar i veckan, men längre tid per dag, kan exempelvis låta barnet dela på en plats med ett annat 15-timmarsbarn. Då går de tre dagar ena veckan och två dagar andra veckan. Vinsten för personalen är att det blir en jämnare beläggning under veckans alla dagar.

– Det låter som en jättebra lösning, det är precis det här vi har kämpat för, säger föräldralediga Ellinor Malmqvist i Öxabäck som skickade in en skrivelse till kommunen för 1,5 år sedan.

För hennes egen del kommer beslutet inte ha någon betydelse.

– Jag börjar jobba eller studera till hösten. Det känns ju lite snopet att jag inte får någon nytta av beslutet, säger hon.

Kommunen kostnad stiger med maximalt 700 000 kronor om alla 15-timmarsbarn skulle äta lunch tre dagar i veckan.

Andel 15-timmarsbarn Andelen 15-timmarsbarn varierar på de olika förskolorna. Högst andel: Öxabäck 31 %, Solgården 25 %, Björketorp 23 %, Ramdalen 20 %, Assberg % och Näktegalen 18 %. Björsgården, Gamla skolan, Hajom, Strömbacken och Öxabäckskolan har inga 15-timmarsbarn alls.

Placeringsregler för 15-timmarsbarn Placering kan ske på förmiddagar eller eftermiddagar tre timmar per dag, alternativt kan placering ske färre dagar per vecka. Det senare kan vara tre dagar à fem timmar eller att två barn delar på en plats. Varje barn kommer då två eller tre dagar per vecka.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.