Kinnabo blev prisad i USA

Kärleken till hästar tog Michael Bragdell från Kinna till Maryland.
Mark • Publicerad 23 september 2008
Michael Bragdell på sin vinnande häst, fyraårige Selten HW.
Michael Bragdell på sin vinnande häst, fyraårige Selten HW.Foto: Erin McCardell

14 september kom belöningen för allt slit?–?seger i en stor amerikansk dressyrtävling.

För knappt två veckor sedan avgjordes USEF National Dressage Championships för fyraåriga hästar i Lexington, Kentucky. På ryggen på Selten HW satt Michael Bragdell, 35, från Kinna och styrde till seger i den prestigefyllda tävlingen.

– Det är min största vinst. Den gör att många får upp ögonen för mig, och skickar bra hästar jag kan träna, säger han.

Michael Bragdell jobbar sedan 1995 på Hilltop Farm, med att träna och rida in hästar. De kommer både från den egna farmen och från hästägare runt om i USA som vill utbilda sina djur, i till exempel dressyr eller hoppning.

– Det dök upp ett tillfälle att arbeta och kombinera det med studier. Efter att jag tagit examen började jag jobba här med dressyr som inriktning, säger Michael.

Hästintresset vaknade i tio-årsåldern hemma i Kinna.

– Min pappa fick mig intresserad av hästar och jag började rida i Marks Ridklubb. Det är svårt att säga exakt vad jag blev biten av, men har man en gång börjat rida är det svårt att sluta, säger han.

Nu specialiserar sig Michael på att rida in unghästar.

Mycket tålamod

– Det krävs väldigt mycket tålamod, och att man är flexibel och kan ändra träningsmetoder. Varje häst är unik, precis som människor.

Och Selten HW verkar vara just unik.

– Hans galopp är helt otrolig och han bär sig själv i loppen, och då är han bara fyra år. Jag hoppas få behålla honom i träning ett år till så vi kan vara med i championatet för femåringar.

Michael har också en dröm om att så småningom delta i VM för unga hästar med någon av sina adepter. Därför kommer han bli kvar på Hilltop farm inom överskådlig framtid.

– Vi har fått en ny huvudtränare som vill satsa på att vidareutbilda mig, och låta mig tävla på högre nivå.

Men trots den framgångsrika utlandskarriären återvänder Michael Bragdell till Kinna en gång om året.

– En gång svensk, alltid svensk, säger han.

Erik Gustafsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.