Julbelysningen sparas bort i Mark
Kultur- och fritidsnämnden anser sig inte ha råd att sätta upp och ta ner ljusgirlangerna.
Politikerna hoppas att köpmännen vill sprida julstämning istället.
Varje år sätter kommunen upp julbelysning i Kinna och Skene. Materialet finns redan i kommunens ägo, men att sätta upp och ta ner belysningen kostar 30 000 kronor varje år. Potten räcker också till reparationer och i viss mån nyinköp.
Kultur- och fritidsnämnden har ett effektiviseringskrav på en procent inför 2009, vilket innebär att kostnaderna måste bantas med 160 000 kronor. Ett led i detta är att ta bort julbelysningen.
Tvungna att välja
– Vi var tvungna att välja det. Vi hittade inget annat, säger Karin Jageby (v), nämndens ordförande.
Vice ordförande Eva-Karin Torhem Arnell (c) hade helst sett att besparingen istället hade lagts på att minska grundbidraget till föreningar från 2 000 kronor till 1 000 kronor. Det hade gett en besparing med 150 000 kronor.
Alliansen blev dock nedröstad.
I slutändan stod valet mellan att dra in julbelysningen eller att slopa bidragen till föreningsbiblioteken i Torestorp, Älekulla och Öxabäck. I båda fallen handlar det om en besparing på 30 000 kronor.
Sprida sitt sken
– Vi värnar om biblioteken, och då väljer vi hellre att ta bort julbelysningen. Någonstans måste ju pengarna tas, säger Eva-Karin Torhem Arnell.
Politikerna ser dock gärna att juleljusen fortsätter att sprida sitt sken över Kinna och Skene även framöver.
– Vi hoppas att köpmännen tar tag i det, säger Karin Jageby.
Charlotte Berndtson, styrelseledamot i nybildade Handel i Mark, blir överrumplad av uppmaningen.
– Vad ska man svara på en sådan otroligt dum grej? Julbelysningen är ju inte bara till för oss köpmän, utan för allas trivsel, säger hon.
Har inga resurser
Charlotte Berndtson påpekar att köpmännen redan bidragit till den allmänna julbelysningen vid inköpet för cirka 15 år sedan. Dessutom ansvarar de för sina egna fasadbelysningar.
– Vi har inte resurser att åka runt och sätta upp belysning på allmänna platser. Jag ser ingen lösning på det nu, men vi ska naturligtvis diskutera detta.
Fler besparingar krävsHur kultur- och fritidsnämnden ska klara resten av effektiviseringskravet på sammanlagt 160 000 är inte bestämt.Politikerna har bland annat sagt nej till tjänstemännens förslag om att förlägga nämndmötena till kvällstid, vilket skulle minska kostnaderna med 100 000 kronor.De nappade inte heller på förslaget att ta bort hälften av de kommunala bryggorna vid badplatser, vilket skulle spara 60 000 kronor.