Annons

"Jag tänker inte sluta som politiker"

Kritiken från revisorerna mot Börje Sandh (c) är en mycket kraftfull markering.
Mark • Publicerad 24 april 2008

Det är ytterst sällan som enskilda svenska politiker kritiseras.

– Det är ett rent och skärt personangrepp de har gjort – utan att höra mig först, säger en skakad Börje Sandh.

Annons

Börje Sandh tycker inte att han gjorde något fel när hans företag, efter en korrekt genomförd upphandling på arbeten i Skene Skog, utförde flera tilläggsjobb åt kommunen för sammanlagt 4,5 miljoner 2005-2006. Han har tidigare berättat för BT att han på grund av jäv inte deltog i nämnden när frågan var uppe, och antog att samtliga intresserade entreprenörer fick lämna tilläggspriser.

I själva verket hade en enskild tjänsteman i strid mot lagen gett uppdragen direkt till Börje Sandhs företag utan att informera nämnden.

Fyra av kommunens sex revisorer kritiserar nu Sandh, vilket BT berättade om i går. De anser att han borde ha meddelat nämnden om de tillkommande uppdragen.

– Det här har pågått under ett års tid och det är hans skyldighet att läsa mötesprotokollen även om han inte deltar på grund av jäv, säger revisorn Roger Fogelström.

Börje Sandh uppger att han har tagit del av samtliga möteprotokoll, men att ärendet där endast omnämndes som ”information om sluttäckning på Skene skog”.

– Om jag hade börjat diskutera ärendet så kunde ju det tolkas som brott mot jävsreglerna. Jag har utgått ifrån att den kommunala upphandlingen har skötts på rätt sätt, vidhåller Börje Sandh.

Han känner sig grundlurad av Marks kommun, men har inga planer på att hoppa av politiken.

– Jag tänker inte sluta som politiker, men det är inte säkert att jag fortsätter i teknik- och servicenämnden. Det är en fråga som jag kommer att diskutera med mitt parti, säger han.

Centerns gruppledare Leif Sternfeldt har fortsatt förtroende för Börje Sandh och kommer inte ställa några krav på avgång.

– Jag tycker att Börje har mycket kunskap från företagande som är värdefullt för nämnden. Även om kritiken från revisorerna är allvarlig så ändrar inte det min syn på honom.

Annons

Men är det lyckat att en politiker sitter på två stolar. I det här fallet är ju Sandh ledamot i en nämnd som hans företag lämnar in anbud hos.

– Börje har varit mycket noga med att avstå från att delta i jävsituationer. Hans dubbla roller är inte värre än när exempelvis anställda i skolan sitter i barn- och ungdomsnämnden. Jag tycker inte att de problemen överväger den nytta som Börje gör.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons