Ingsjöarna inte giftiga – boende lättade

Familjen Mattson bor precis vid Västra Ingsjön.
Nu kan de andas ut.
Mark • Publicerad 10 december 2009
Matilda, Eleonor, Martin och Linnea Mattsson är lättade efter beskedet om att inga boende i området kring Ingsjöarna har farligt höga halter av PFOS i blodet.
Matilda, Eleonor, Martin och Linnea Mattsson är lättade efter beskedet om att inga boende i området kring Ingsjöarna har farligt höga halter av PFOS i blodet.Foto: Maria Lundin

Martin och Eleonor Mattson är lättade över resultatet från studien.

– Det var jättebra! Nu behöver man inte tänka på det när man badar med barnen, säger Eleonor Mattson.

Familjen äter bara fisk från sjön några gånger per år och det kommer de att fortsätta med.

– Om de säger att det är okej att äta fisken, så är det säkert det. Men tanken kommer att finnas kvar för det finns något onaturligt i sjön, säger Martin Mattson.

Paret uppskattar att det genomförts en ordentlig studie och hoppas att myndigheterna inte släpper ärendet än.

– Det har varit väldigt öppna kort hela tiden. Det har inte varit något hysch-hysch, säger Martin Mattsson som dock inte tror att ärendet undersökts lika noga utan medias bevakning.

Bland de boende i området har det pratats om giftet. De flesta har dock badat som vanligt och fiskekorten har sålts hela tiden.

– Jag är inte särskilt orolig, säger Martin Mattsson.

Familjer med fritidsfiskare i området fick fylla i en enkät. 64 personer svarade.

Tre grupper valdes ut och lämnade blodprov: De som regelbundet ätit Ingsjöfisk (13 personer), de som åt mycket annan fisk (åtta personer) och de som sällan åt fisk (åtta personer).

Det fanns inga stora skillnader mellan grupperna, förutom två personer som hade kraftigt förhöjda halter av PFOS i blodet.

Hos alla deltagarna låg halterna av PFOS långt under vad som anses skadligt, även de två med kraftigt förhöjda halter.

Maria Lundin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.