Impulsköpta ubåten i hamn – i Kinna
Det var för två veckor sedan som Hajomsbon Samuel Lundberg, vd på Rondellen Maskin, med sitt bud på dryga 700 000 ropade hem den udda tingesten från en auktionssajt. Ett impulsköp beskrev han det som då.
– Ibland har man funderat lite på vad man har gjort, men jag ångrar mig inte. Nej, nej, säger han.
Samuel har precis kommit hem till kontoret från dagens kundbesök i bland annat Vårgårda och Trollhättan. Flera gånger avbryts intervjun när han får telefonsamtal från kunder. Det har varit en hektisk dag.
– Jag har knappt hunnit äta.
I tisdags inleddes frakten av den 8,5 ton tunga skönheten de 125 milen från Gumboda utanför Umeå till lagret i Kinna. Någon gång under natten till i går kom den fram. Men det är först på fredagseftermiddagen som Samuel Lundberg har haft möjlighet att undersöka firmans nya inköp lite närmare.
– Det här är ju stålfränt, man vill ju ner och köra med en gång, säger han och slår sig ner i fåtöljen längst fram.
– Just det, måste vara här man ställer in syret. Så kan man släppa in vatten i tankarna för att få den att sjunka. Och här pressar man ut vattnet för att stiga, ja.
Samuel trycker ivrigt på flera knappar, och drar försiktigt i den närliggande spakarna.
– Oj då, nu sprängs väl hela skiten, säger han när en fläkt går ingång.
Han ler stort.
Samuels kollega Urban Lundström vill också ta sig en titt på ubåten.
– Du skulle ha haft kaptenshatt. Jag anmäler sig som jungman, säger han och skrattar.
Erik Alfredsson, som arbetar på företaget Sandhs mitt emot, står utanför och tar bilder på ubåten med sin mobilkamera.
– Det har ju varit en snackis här på industriområdet. Det kom lite som en chock när vi såg den, för den är ju lite udda. Och man undrar ju lite vad som är tanken med den. Men den är ju rätt fräsig.
Exakt till vad Rondellen Maskin, som sysslar med uthyrning och försäljning av entreprenadmaskiner och tillbehör, ska använda den till är fortfarande inte helt klarlagt. Idéer finns. Förutom rena nöjesresor finns tankar på att hjälpa Missing people i sökandet efter försvunna personer. Och han har redan börjar planerna på hur han ska få den lönsam.
- Vi har tänkt lägga den i Göteborgs hamn. Det bor ungefär en halv miljoner personer i stan. Säg att jag tar 20 000 kronor för varje resa... Då blir det tio miljarder. Det blir en rätt bra summa, tänker Samuel högt och ler.
När jungfruturen ska tas är inte bestämt. Först ska ubåten blästras och putsas till. Och innan den sjösätts ska Eric Westerberg, som har byggt ubåten, komma ner från Gumboda till Mark för att visa hur den fungerar. Men även om datumet inte är spikat, är Samuels resesällskap redan bestämt.
– Jag tar med mig kungen, Linda Bengtzing och Bert Karlsson. Vi blir ett gött gäng. Och så åker vi upp till Visingsö och kollar på ekträd. Det blir fantastiskt.