I väntan på föreläsare

En välläst författare, en Indienkännare och en sportexpert.
Vårens föreläsningsserie bjuder på en salig blandning.
Mark • Publicerad 12 januari 2008
Sven Håkansson och Gunvor Axelsson hoppas att stolarna i Kinna teater fyllas av åhörare då föreläsningsserien drar igång den 22 januari.
Sven Håkansson och Gunvor Axelsson hoppas att stolarna i Kinna teater fyllas av åhörare då föreläsningsserien drar igång den 22 januari.Foto: Hannah Larsson

MARK. Största nyheten är dock att Föreläsningsföreningens populära sammankomster flyttar från Assbergssalen i Skene till Kinna teater, där det en gång började.

– Det är en väldigt mysig lokal och passar bra för vårt nya samarbete med biblioteket, säger föreningens ordförande Sven Håkansson.

För en timma innan föreläsningarna börjar, blir det mingel på biblioteket, berättar nya bibliotekschefen Gunvor Axelsson.

– Vi har en ny kaffemaskin och kommer ha bokbord med tema som passar föreläsningen och bjuda in föreningar som kan berätta om sin verksamhet.

Avspark för föreläsningsserien blir det med Borås Tidnings sportchef Jan Hansson den 22 januari.

– Han har mycket åsikter och jag tror att det är många som antingen är förbaskade på det han skriver eller gillar det, tror Sven Håkansson.

I mars berättar Rolf Rybäck om sina många resor till Indien.

– Han är född i Skene och har ett djupare intresse av landet och kulturen än den vanliga turisten, beskriver Sven Håkansson.

Känd från tv är Marianne Söderberg med serien Din släktsaga.

– Hon har berättat fantastiska livsöden och kan säkert inspirera åhörarna till att komma igång med egen släktforskning.

Författaren Katarina Mazetti blev känd för en vidare publik med sin Grabben i graven bredvid som även filmatiserades.

– Långt ifrån alla författare är intressanta att lyssna till, men hon når ut till publiken, berömmer Gunvor Axelsson.

I maj avslutas serien med Stig Green.

– Han var socialchef från 1971 då kommunen bildades och 15 år framåt, men ska berätta om sina fotoböcker med bilder från Bohuslän och Dalsjöfors, där han nu bor, säger Sven Håkansson.

Berättartraditionen är på frammarsch, tror Gunvor Axelsson, och då är det naturligt att koppla in biblioteket med sitt folkbildande syfte. Hon har erfarenhet av att anordna föreläsningar från sitt tidigare jobb i Trollhättan.

– Jag vill inte avslöja några namn, men det vore roligt att få hit några stora författare, kanske en filmregissör, en ståuppare och någon med mångkulturell bakgrund.

Sven Håkansson har en drömföreläsare.

– Hertiginnan av Västergötland, det skulle ju passa om hon kom hit någon gång ibland.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.