I Skephult blir taxarna vinnare

Supertränaren Bengt Stadig vann SM för spårhundar – i år igen!
Mark • Publicerad 22 september 2008
Foto: 
Skogens konungar är samlade i Skephult. Bengt Stadig vann nyligen SM i viltspår tillsammans med den åttaåriga tiken Knalten?s Flora.
Skogens konungar är samlade i Skephult. Bengt Stadig vann nyligen SM i viltspår tillsammans med den åttaåriga tiken Knalten?s Flora.Foto: Bengt Pettersson

Skephult.

– Det är en bragd, säger Skephultsbon som gjort alla sina taxar till mästare.

Den här gången var det den nya stjärnan Knalten’s Flora som såg till att ta hem pokalen till Skephult.

I fjol segrade den nu pensionerade Knalten?s Bonie.

Bengt Stadig skriver därmed in sig i historieböckerna som den förste att vinna SM i viltspår två år i rad, med hundar som kommer från ”olika linjer”.

– Det finns inget släktskap dem emellan, säger Bengt som kan vara stolt över sin förmåga att träna upp duktiga spår- och jakthundar.

Hittills har han och hustrun Mariana lyckats med det allra mesta på sin kennel.

Varenda valp som Bengt har valt ut och tränat upp har vunnit någon slags titel. Och varje år sedan 2000 har han kvalificerat sig för SM.

Mycket jobb

Men det krävs mycket jobb för att få fram en riktigt duktig hund.

– Man kan inte tro att det blir jättebra bara genom att ta två hundar med många titlar och låta dem para sig med varandra, säger Bengt.

Träningen börjar när hunden är mellan sju och nio månader gammal.

Då lägger han ut kortare blodspår i terrängen genom att släpa en rådjursklöv i backen.

– Man ska inte försvåra för mycket. Det är viktigt att komma till mål för att hålla uppe motivationen hos hunden, säger han.

Av samma anledning måste man anpassa träningsmängden efter varje individ. När hunden blivit tre år gammal torde den ha lärt sig så mycket att den kan börja tävla och prestera på toppnivå.

– Men vi gör inte det här enbart för att få pokaler. Hundarna är en samhällsnytta när de spårar trafikskadat vilt, tillägger Stadig.

I arbetet med att ta fram hundar för jakt eller eftersök försöker han alltid ta fasta på deras vitt skilda egenskaper. För viltspårning vill han till exempel ha samarbetsvilliga, trofasta hundar eftersom de måste fungera bra ihop med sin förare.

Fotbollslag

– Det är ungefär som i ett fotbollslag. En del platsar inte i kedjan utan är födda till att bli backar, säger Mark-taxarnas succétränare.

För närvarande har han tre stycken fulltränade taxar på gården. Två andra är pensionerade medan ytterligare två står på tillväxt.

Arbetet lär gå vidare i talangfabriken i Skephult.

– Jag har fått bekräftat att mina metoder måste vara bra, säger Bengt Stadig.

SM i viltspår De 40 bästa hundarna i Sverige, plus fjolårssegrarna, gör upp om att bli svensk mästare.Hundarna ska följa ett 800 meter långt blodspår som läggs ut i terrängen.Ingen vet exakt var själva spåret börjar. Hunden får leta reda på det i sökrutan som är cirka 40-50 kvadratmeter.SM-tävlingarna är svårare än vanliga viltspår. Det är exempelvis fler bloduppehåll längs banan.Årets SM-tävlingar avgjordes i Harpsund den 6 september.

Magnus Pettersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.