Hyllad kunskap om hästkrafter

Sedan traktorerna introducerades i jordbruket håller brukskörning med häst på att försvinna.
Mark • Publicerad 24 augusti 2008
Vattengraven var ett av hindren under gårdagens DM i brukskörning med häst. Kusken Linda Axelsson, medhjälparen Stefan Hudin och hästen Emma hade inga problem med den delen av banan.
Vattengraven var ett av hindren under gårdagens DM i brukskörning med häst. Kusken Linda Axelsson, medhjälparen Stefan Hudin och hästen Emma hade inga problem med den delen av banan.Foto: Magnus Pettersson
Det ska börjas tidigt. David Elmelid har suttit på hästryggen förr och igår provade han på agility när det var paus i DM-tävlingarna.
Det ska börjas tidigt. David Elmelid har suttit på hästryggen förr och igår provade han på agility när det var paus i DM-tävlingarna.Foto: Magnus Pettersson

Men igår var det distriktsmästerskap på Strömma i Sätila.

– Tävlingarna är ett sätt att hålla liv i kunskapen, säger Tomas Johansson.

I går avgjordes Södra Älvsborgs distriktsmästerskap i brukskörning och bruksridning med häst.

Jordbrukareungdomens förbund (JUF) arrangerade tävlingarna på en gräsplan vid Naturbruksgymnasiet Strömma.

De tävlande visar upp sin och hästarnas förmåga vad gäller det samspel som behövs när djuren fungerar som arbetsredskap.

Countrymusik

Tävlingsbanan kantades av publik, hästar och funktionärer – och i bakgrunden spelades (såklart) country-musik.

– Det krävs mycket träning för att klara banan. Först och främst behövs en häst som är lugn och sansad. Det är inte bara att ta en häst och köra, säger fjolårets DM-segrare och SM-tvåan Tomas Johansson.

Användandet av hästen som arbetsredskap har minskat kraftigt sedan traktorerna gjorde sitt intåg i jordbruket på 50-talet.

Det har medfört att kunskapen om brukskörning, undan för undan, har försvunnit.

Det har varit svårt att locka ungdomar att lära sig tekniken och medelåldern är ganska hög bland dem som kan.

Britta Sandahl, på JUF:s kansliavdelning, tror ändå att det går att överföra körkunskapen till kommande generationer.

– För att kunskapen ska leva vidare gäller det att anordna kurser och tävlingar. Vi vill visa alla hästintresserade att man kan göra så mycket mer med sin häst än att bara rida, säger hon.

Linda Axelsson från Fotskäl var en av de yngre på tävlingarna igår. Hon berättar att hon har användning för sina kunskaper – även i vardagen.

– Jag har jordbruk och använder hästen till att dra hem ved från skogen, harva eller köra hö. Man hinner inte ha häst till allt, men det går bra när det inte är så bråttom. µ

Resultat: Ridning vanns av Marlene Dahlenbäck, distriktsmästare blev Carolin Hamsen, brukskörning storhäst vanns av Tobias Andreasson och brukskörning ponny, Marika Johansson.

Magnus Pettersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.