Annons

Hemmafru som gör karriär

Hemmafru som står vid spisen.
Glöm det!
Mark • Publicerad 9 november 2009
Madeleine Wallin flyger mellan Bryssel, New York och London i sin kamp för ökad valfrihet inom barnomsorgen. I veckan får även dottern Maja följa med till Stockholm där de kommer att möta såväl ministrar som drottning Silvia.
Madeleine Wallin flyger mellan Bryssel, New York och London i sin kamp för ökad valfrihet inom barnomsorgen. I veckan får även dottern Maja följa med till Stockholm där de kommer att möta såväl ministrar som drottning Silvia.Foto: Maria Lundin

Madeleine Wallin flyger mellan Hyssna, New York och Bryssel i sin kamp för valfrihet.

Årsmöte i London, EU-möte i Bryssel, konferens i New York och en egen träff med folkhälsoministern i Stockholm.

Annons

Madeleine Wallin har många järn i elden.

Hon är ordförande för Haro (en organisation som arbetar för valfrihet inom barnomsorgen). Nyligen utsågs hon också till ordförande för FEFAF som är paraplyorganisationen för liknande grupper i Europa.

Hon har lärt sig att barnomsorgssituationen skiljer sig en hel del åt mellan medlemsländerna.

- I Ungern måste nästan mamman vara hemma med sina barn i upp till tre år. Det ses som fult om man inte är det.

Vid tre tillfällen har hon, tillsammans med organisationen, besökt FN:s kvinnokonferens i New York. I februari åker hon dit igen och hoppas få hålla ett tal.

- Vi vill uppvärdera det obetalda arbetet att ta hand om sina barn.

Som enda svenskar har Haro valts ut att representera Sverige i ett omfattande forskningsprojekt inom EU, Familyplatform. Arbetet syftar till att ta fram en plattform för hur familjer i Europa ska må bra.

För ett par veckor sedan åkte Madeleine Wallin till Bryssel för att bidra med egna erfarenheter och för att förklara situationen i Sverige.

- Det är jättespännande! Verkligen! Det var fantastiska människor. Vi kände att vi var välkomna och det känner vi inte så ofta i Sverige. Här finns det så mycket åsikter om oss som inte stämmer - att vi tycker att alla ska vara hemma eller att dagis är dåligt. Så är det inte, utan vi är för valfrihet.

Nästa vecka åker hon till Stockholm där Nätverket för barnkonventionen har en ministerutfrågning. Det är barn som ställer frågorna och Madeleine Wallins dotter Maja, nio år, är en av deltagarna.

Annons

Hon och Maja har även fått en egen träff med folkhälsominster Maria Larsson.

- Det här är ganska stort. Det är första gången jag har ett enskilt möte med en minister.

Vad är det som driver dig i din kamp?

- Jag brinner för detta för jag tycker att barn är så viktiga. Det handlar om deras liv. Föräldrarna måste utgå från barnen och sluta vara så egoistiska! Jag tror att barn behöver sina mammor ganska länge, men det är nästan förbjudet att säga i Sverige.

FEFAF

Står för European Federation of unpaid parents and careers at home.

Är en europeisk paraplyorganisation.

1y Har 14 medlemsländer.

1y Arbetar inom EU och FN.

Maria Lundin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons