Annons

Här växer specialboendet för ovanliga sjukdomen fram

Cirka 1 000 personer i Sverige lider av den obotliga neurologiska sjukdomen som utvecklas redan i unga år.
Nu håller det första boendet i Västsverige för Huntingtons sjukdom på att växa fram i Skene.
– Det här området, med grönskan och naturen inpå, är perfekt, säger Carina Hvalstedt, verksamhetschef på Sorbus vårdboende.
Skene • Publicerad 28 september 2021 • Uppdaterad 1 mars 2024
Foto: Lars Wendt

Inne i den cirka 1 000 kvadratmeter stora byggnaden i Skene pågår bygget för fullt. När det står klart i februari kan tolv personer flytta in.

När boendet visades upp nyligen var några av de som anmält sitt intresse att bo där på plats för att se hur det ser ut.

Annons

– Behovet av vårdplatser är stort. Det skulle behövas ytterligare fyra-fem boenden i landet, säger Carina Hvalstedt som kommer driva boendet tillsammans med sin sambo Björn Svedhage.

Björn Svedhage och Carina Hvalstedt står bakom specialboendet som nu håller på att färdigställas i Skene.
Björn Svedhage och Carina Hvalstedt står bakom specialboendet som nu håller på att färdigställas i Skene.Foto: Lars Wendt

Huntingtons sjukdom utvecklas i 30-50-årsåldern och är ärftlig. Den bryter ner nervceller i hjärnan och beskrivs som en demenssjukdom som även har drag av Alzheimers, Parkinsons, ALS och schizofreni.

– I dag finns det inget botemedel. Det forskas varje dag världen över, men det är svårt att komma på gåtan, säger Carina Hvalstedt.

Nu vårdas många av de som drabbas på demensboenden tillsammans med äldre, vilket Carina Hvalstedt tycker är olyckligt.

– Där kan inte personalen diagnosen och de som är unga får sällan något utbyte eller stimulans då de har andra behov än de äldre, säger hon.

”Jag har sett hur det är för barnen i de här familjerna då ärftligheten är 50 procent”
Carina Hvalstedt

Carina Hvalstedt kom i kontakt med den ovanliga sjukdomen för 15 år sedan och har sedan dess engagerat sig i att hjälpa drabbade och inte minst för deras anhöriga.

– Jag har sett hur det är för barnen i de här familjerna då ärftligheten är 50 procent. Det är svårt för dem att se sina föräldrar försämras och de undrar förstås också om de bär på anlaget och därmed blir sjuka senare i livet. Det går att testa sig, men alla vill inte det.

Boendet kommer ge plats för tolv personer. Eftersom det ska bemannas dygnet runt behövs 20-25 anställda.
Boendet kommer ge plats för tolv personer. Eftersom det ska bemannas dygnet runt behövs 20-25 anställda.Foto: Lars Wendt

Samtidigt som specialboendet nu färdigställs startar också rekryteringen av de som ska jobba där. Boendet kommer ha bemanning dygnet runt, vilket innebär 20-25 anställda. Det handlar om både sjuksköterskor, undersköterskor och personer med pedagogisk erfarenhet.

Carina Hvalstedt kommer också jobba på boendet för att utbilda och vägleda personalen..

Hur kommer det sig att ni bygger boendet här?

Annons

– Vi har letat efter tomter och befintliga lokaler i Göteborg under många år, men antingen har det varit alldeles för dyrt eller så har de gått till andra verksamheter. När min sambo jobbade här för några år sedan fick han höra om tomten. Då åkte vi hit och tittade och tyckte att det var perfekt med den fina miljön intill. Det betyder mycket för de som ska bo här.

Lars WendtSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons