Han sjunger på cup-invigningar i Göteborg

I morgon kommer Kinnakillen Andreas Friberg att stå på scen för 12 000 personer. 
Mark • Publicerad 1 juli 2008
Redo för den stora publiken. Han börjar med 12 000, men om två veckor ska danskillen Andreas Friberg från Kinna sjunga inför 52 000 personer vid invigningen av Gothia cup.
Redo för den stora publiken. Han börjar med 12 000, men om två veckor ska danskillen Andreas Friberg från Kinna sjunga inför 52 000 personer vid invigningen av Gothia cup.Foto: Mindy Lara

En liten mysig testomgång inför utmaningen om två veckor – då ska han uppträda inför en publik på 52 000.

Andreas Friberg är snart femton år och scenerna vi pratar om är invigningen av Partille cup i morgon och invigningen av Gothia Cup den 14 juli.

– Jag har väl mest bara sjungit i duschen innan, säger Andreas blygsamt.

I vanliga fall är det dansen han satsar på. Han dansar House, Street dance och Locking. Tillsammans med ett par kompisar har han startat en dansgrupp, No limit, som ska försöka få så många uppdrag som möjligt.

Och det var faktiskt genom dansen som han kom in på sången. Ryktet hade spridit sig att man sökte sångare till Gothia Cup och Andreas blev tillfrågad en dag i danslokalen.

– Jag blev ganska förvånad, ingen hade ju hört mig sjunga, säger han.

Han tror att det delvis kan bero på att det inte finns så många killar som dansar och därför sticker man ut mer. Men nog är han musikalisk. Tidigare har han även spelat gitarr, och gör fortfarande hemma ibland. Lektionerna fick han dock sluta med eftersom dansen och hans andra intresse pingis tog för mycket tid.

Mamma och kompisarna tjatade tills Andreas gick med på att ställa upp. Och så fick han åka på audition i Göteborg i två omgångar.

Sedan blev det klart att han och två år äldre Molly Rudbo skulle sjunga två duetter och agera konferencierer på båda invigningarna. Låtarna som de ska sjunga tillsammans har de spelat in på förhand, så de behöver inte sjunga live. Men alla dialoger som konferencier måste de lära sig. Och både Andreas och Molly övar som bäst tillsammans med ett stort gäng dansare i Scandinavium i dag.

Dansar, sjunger och spelar gitarr. Du låter som en potentiell ungdomsstjärna, vad har du för planer?

– Jag vet inte, jag har ju ett halvår kvar, sen måste jag bestämma inriktning för gymnasiet? säger Andreas och ser fundersam ut.

Han inte är så sugen på jazz och balett som man gärna ska bygga på med om man ska bli dansare. Men samtidigt är det ju dansare han vill bli? Andreas klias sig i huvudet lite. Sen skiner han upp.

– Jag har ju alltid velat dansa och kunna leva på det? Men nu när jag fått veta att jag kan sjunga får vi kanske se!

Fast han måste vänta två år med att söka till exempelvis Idol, som han erkänner skulle kunna vara kul.

Men det här med att ni inte sjunger live på scen, känns det bra eller är det tråkigt?

– Ah, det är klart att det hade varit kul. Men samtidigt skönt. Och första gången jag sjunger live känns det bra att det inte är inför 52 000 personer.

Mindy Lara
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.