Annons

Han flyger högt i det blå

Åkrar, sjöar och samhällen. I helgen fick Markborna chans att se sin bygd från ett nytt perspektiv.
Mark • Publicerad 26 maj 2008
Örestens flygklubb hade öppet hus och bjöd blivande medlemmar att följa med upp i luften. Marks skogsbeklädda landskap bredde ut sig under planet. Sture Johansson, lilla bilden flyger både privat och i jobbet.
Örestens flygklubb hade öppet hus och bjöd blivande medlemmar att följa med upp i luften. Marks skogsbeklädda landskap bredde ut sig under planet. Sture Johansson, lilla bilden flyger både privat och i jobbet.Foto: Maria Lundin
Foto: Maria Lundin

I helgen hade Örestens flygklubb öppet hus och de som tecknade sig som medlemmar bjöds på en flygtur.

Klubbens mål var att öka både antalet medlemmar samt förståelsen för deras verksamhet.

Annons

– Det finns en snobbstämpel över det här med flygning, men de flesta som håller på med flyg är entusiaster som tar sina sparade pengar för att köpa ett flygplan, säger klubbens ordförande Sture Johansson.

BT:s utsända fick följa med upp i luften. Öresjön, Örby, Skene och Kinna avtecknade sig långt under planet och i horisonten skymtade Borås åt ena hållet och havet åt det andra.

Mannen som sålde planet till Sture Johansson kommer från Tyskland. Efter att ha flugit till Örestens flygplats berättade han att han tyckte att sista biten var otroligt vacker med ett så omväxlande landskap –både kuperat och slätt, både sjöar och åkrar.

Flyger även i jobbet

Sture Johansson använder inte bara sitt plan på fritiden utan även på jobbet. Han sparar restid och blir mer flexibel genom att inte behöva passa bestämda flygtider.

– Tid är oftast pengar för en företagare.

Sture Johansson invänder mot att hans plan skulle vara någon miljöbov – det drar 1,2 liter bensin per mil. Att ta sig till ett visst mål kräver inte mer bensin än en bil eftersom det är kortare väg med flyget.

Dessutom använder han blyfri akrylatbensin som är syntetisk och inte innehåller någon olja.

Maria Lundin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons