Tre minderåriga flickor och en 18-åring åtalas för misshandel och olaga hot mot en Markflicka och två av hennes kompisar. Upprinnelsen till bråken är en fällande sexdom mot en pojke i höstas.
Mark • Publicerad 2 januari 2008

Pojken åtalades för våldtäkt mot barn, men domstolen ansåg att bevisningen endast räckte till en dom för sexuellt utnyttjande av barn.

De nu åtalade flickorna, tre 15-åringar samt en 18-åring, har tagit parti för den dömda pojken. Det är bakgrunden till att de har gett sig på Markflickan, som var en av målsägarna vid sexbrottet.

18-åringen ofredade Markflickan i september förra året genom att knuffa henne. Dessutom misshandlade hon Markflickans kamrat genom att slå henne flera gånger i ansiktet.

En av 15-åringarna var med vid tillfället och varnade Markflickan för att vända sig till polisen. ”Anmäler du henne (18-åringen) så slår jag sönder dig”, sa hon.

När Markflickans mamma försökte tala förstånd med 15-åringen dagen därpå så gav hon sig på mamman också genom att knuffa henne.

– Mamman försökte övertala 15-åringen att lämna dottern i fred, säger kammaråklagare Kajsa Sundgren.

Detta tycktes dock inte ha någon som helst verkan. En vecka senare blev nämligen Markflickan utsatt för ett nytt påhopp när hon stod och väntade på bussen tillsammans med en kompis. De tre femtonåringarna dök upp och uppträdde hotfullt. De fällde uttalanden där innebörden var att de skulle ta till våld.

– Vi har haft flera förhör med tjejerna och de har berättat att de ville prata om det som hände i samband med sexmålet i höstas, berättar Kajsa Sundgren.

Markflickan var dock inte intresserad av att prata utan fokuserad på att ta sista bussen hem. 15-åringarna försökte tvinga kvar henne med våld, men hon lyckades dock slita sig loss innan bussen gick.

Nu åtalas de inblandade flickorna för olaga hot, olaga tvång, ofredande, övergepp i rättssak och misshandel.

– Det är allvarligt att så unga flickor är inblandade i en rättsprocess, men tyvärr är det inte alldeles ovanligt att sådant förekommer, säger Kajsa Sundgren.

Eftersom förövare och offer är så unga påskyndas ärendet. Rättegången blir senast i mitten av januari.

Kajsa Sundgren tycker att det i dagsläget är oklart i vilken grad de åtalade erkänner.

– De medger att de har träffat de här flickorna, men detaljerna skiljer sig åt.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.