Hallå där...

?Arne Larsson, arbetsförmedlare i Mark.
Mark • Publicerad 28 mars 2008
Arne Larsson, arbetsförmedlare i Mark.
Arne Larsson, arbetsförmedlare i Mark.Foto: Tomas Olsson

Arbetsförmedlingen i Mark är bäst i Sverige på att minska antalet deltidsarbetslösa med A-kassa. I tisdags träffade Arne Larsson riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Varför hade utskottet bjudit in dig?

– Johan Rudebeck från Arbetsförmedlingens huvudkontor och jag var inbjudna för att berätta om vårt arbete enligt Arenamodellen. Den innebär samverkan mellan arbetsmarknadens parter för att minska antalet tim- och deltidsarbetslösa som är anmälda på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen i Mark granskade de kommunanställda och upptäckte att många av dem som var anmälda som deltidsarbetslösa inte sökte jobb. Den fortsatta översynen innebar att andelen deltidsarbetslösa med A-kassa sjönk med 79 procent under åren 2005 till 2007.

Hur ställde sig utskottets ledamöter till ert arbete?

– Inbjudan till arbetsutskottet kom från Jan Ericson (m), men jag tror samtliga partier är positiva till en översyn av de deltidsanställdas arbetssituation.

Fick ni någon kritik?

– Nej, men vi fick bland annat frågan om arbetsgivarens ansvar. Svaret vi gav var att arbetsgivarna inte tagit sitt ansvar fullt ut. De har också, så att säga, varit nöjda med situationen och inte erbjudit tillräckligt med alternativ till deltidstjänsterna.

Fick ni med er några löften?

– Vi ville ha signaler om att riksdagen ställer sig bakom vårt arbete, och vi efterlyste stöd för att kunna fortsätta att resa runt i Sverige och berätta om Arenamodellen och dess positiva effekter. Vi fick inga löften av utskottets ledamöter men de lovade att se över frågan.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.