Annons

Gratis yrkesbevis ska ge jobb

Kostnadsfria yrkesbevis ska ge eleverna på regionens naturbruksgymnasier större möjlighet att få jobb.
Mark • Publicerad 7 maj 2008
Magnus Jönsson, Filip Johansson och Gunnar Everhag tar studenten på Naturbruksgymnasiet Strömma på fredag. För en vecka sedan tog de motorsågskörkort. Kostnaden för yrkesbeviset betalades av skolan.
Magnus Jönsson, Filip Johansson och Gunnar Everhag tar studenten på Naturbruksgymnasiet Strömma på fredag. För en vecka sedan tog de motorsågskörkort. Kostnaden för yrkesbeviset betalades av skolan.Foto: Tomas Olsson

– Det är alltid en fördel att ha branschcertifikat, säger Peter Gustavsson, rektor på Naturbruksgymnasiet Strömma i Mark.

Gymnasiestyrelsen i Västra Götalandsregionen har beslutat att elever på regionens sju naturbruksgymnasier ska kunna få sina kunskaper kostnadsfritt bedömda av arbetslivet.

Annons

Från och med vårterminen 2008 betalar därför dessa gymnasier kostnaderna för att avlägga prov till fyra olika branschcertifikat. Dessa yrkesbevis ska garantera elevernas kunskaps- och färdighetsnivå.

– Vi gör detta för att möta arbetsgivarnas krav, säger Peter Gustavsson.

Tidigare har de elever på Strömma som valt att certifiera sig fått betala kostnaden själva.

– Zoorf:s diplom var dock redan tidigare inbyggt i programmet. Det krävs nämligen för att få anställning inom den svenska zoofackhandeln, säger Peter Gustavsson.

Tre elever på Naturbruksgymnasiet Strömma tog för en vecka sedan motorsågskörkort efter att ha genomgått praktiska och teoretiska prov.

– Eleverna behöver inte ta certifikat för att få betyg på kursen, men vill man jobba inom branschen är det en fördel att ha detta körkort, säger Peter Gustavsson.

De övriga elva deltagarna i motorsågs- och röjkursen valde att avstå från att certifiera sig.

– Det är svårt att ta motorsågskörkort, och de tre elever som tog det har tankar på att ta uppdrag för andra personer. Arbetsgivare kräver certifikat eftersom de säkert vill veta att den person de anställer kan utföra arbetsuppgifterna, säger Kjell Svensson, lärare på skogskurserna på Strömma.

Erica Johansson och Angelica Praetorius avslutade sin utbildning på Strömma med en hästskötarexamen, som är ett yrkesprov för hästskötare.

– Det var ganska svårt och nervöst. Vi höll på en hel dag. Men jag ville ha certifikatet som ett litet bevis på allt jag lärt mig under de år jag gått här, säger Angelica Praetorius.

Annons

Enligt läraren Lena Örtendahl är yrkesprovet för hästskötare ett medel för att höja statusen på yrket.

– Att vara hästskötare innebär stort ansvar. Yrket kräver kunskap och vem som helst kan inte utföra det. Arbetsgivarna efterfrågar därför yrkesfolk, och då är det bra att kunna visa upp diplomet när man söker jobb, säger Lena Örtendahl.

Fyra branschcertifikat blir kostnadsfria

Från och med vårterminen 2008 kommer alla elever på naturbruksgymnasierna i Västra Götaland att kostnadsfritt få chansen att yrkescertifiera sig. Detta gäller följande certifikat:

Zoorf-diplom. Diplomering enligt Zoobranschens riksförbund (Zoorf).

Hästskötarexamen. Utfärdas av Svenska Ridsportförbundet.

Grönt kort. Utfärdas av Naturbrukets Yrkesnämnd (NYN). Kunskaperna testas inom produktionsområdena mjölk, gris och växtodling.

Motorsågskörkort AB. Utfärdas av projektet Säker skog, som drivs av LRF Skogsägarna.

Naturbruksgymnasiet Svenljunga

Naturbruksgymnasiet Svenljunga har inriktningen skog, häst, jakt och viltvård.

Av de certifikat som regionen bekostar erbjuder gymnasiet hästskötarexamen och motorsågskörkort AB.

– Det finns också möjlighet att ta olika certifikat inom till exempel ämnet skog, men gymnasiestyrelsen var inte beredd att bekosta alla certifikat som finns inom området naturbruk, säger rektor Sakari Lempessalmi.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons