Grannar till omstritt vindkraftverk i Mark: ”Det går att leva med”

Det går att leva med ett vindkraftverk inpå knuten.
Mark • Publicerad 7 oktober 2008
Thomas Hedelund, Päivi Johansson, Else-Maj Bertilsson tycker att det har klagats för mycket på vindkraftverket i Hökås.
Thomas Hedelund, Päivi Johansson, Else-Maj Bertilsson tycker att det har klagats för mycket på vindkraftverket i Hökås.Foto: Hannele Parviainen

Det säger några grannar till det kritiserade verket på Hökås utanför Hyssna.

– Vi vill att människor ska veta att de inte behöver oroa sig, nu när det planeras för fler verk i Mark, säger grannarna.

BT har vid flera tillfällen berättat om protesterna från andra boende i området. De anser att vindkraftverket låter så högt att deras boendemiljö är förstörd.

– Det är en storm i ett vattenglas och protesterna kommer att lägga sig efter ett halvår när folk vant sig, säger Leif Bertilsson.

Varken han eller hustrun Else-Maj tycker att vindkraftverket är störande. De anser att trädens sus, ljudet från passerande bilar och traktorer samt motorredskap låter mer.

– Jag tycker att snurran är ett häftigt byggnadsverk. Den är pampig och fin när man ser den på håll, säger Else-Maj Bertilsson.

Päivi Johansson håller med:

– Den har blivit en del av utsikten, säger hon.

Päivi Johansson hör visserligen det schwossande ljud som verket alstrar, men det är inget som stör henne.

– Jag tycker att min luftpump låter mer, säger hon.

Thomas Hedelund, som bor 398 meter från vindkraftverket, hör dock ständigt snurrans ljud – till och med när han sitter inomhus och tittar på tv.

– Men jag har inga planer på att flytta härifrån, utan kan leva med de ljuden. De innebär ju samtidigt att det produceras grön el, och det är väl tusen gånger bättre än att spy ut skit från kolkraften, säger han.

Oberoende mätningar visar att verket låter mer än tillverkaren utlovat, under 40 decibel vilket är lagens krav vid bostadsområden.

Thomas Hedelund har fått indikationer på att ljudnivån kan vara 43 decibel vid hans fastighet.

– Fast jag kan tänka mig att skriva på ett ljudservitut som innebär att jag accepterar den nivån mot en viss kompensation. Det hänger på vad ersättningen blir, säger han.

Leif Bertilsson har ett annat förslag:

– De får väl erbjuda oss som bor i närheten ett lägre elpris. Det vore den allra bästa lösningen. Finns det pengar att tjäna så skulle nog många fler acceptera ljuden, säger han.

Miljökontoret har dock krävt en åtgärdsplan av tillverkaren Dynawind för att lösa problemen med ljud och skuggreflexer. Om åtgärderna dröjer hotar förvaltningen med begränsningar i verkets drift.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.