Annons

Fritt fram för avslutning i kyrkan

Skolpolitikerna tänker inte förbjuda skolavslutningar i kyrkan.
Mark • Publicerad 11 april 2008

– Det finns inga lagliga hinder för att ha avslutningen i kyrkan, säger Gunnar Nilsson (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Under senare år har skolavslutningarna varit ett hett diskussionsämne i Mark, och vissa skolor har valt att förlägga dem utanför kyrkan av hänsyn till icke kristna elever.

Annons

Fyra föräldrar i Hyssna begärde nyligen att barn- och ungdomsnämnden ska fatta ett centralt beslut, så att det blir likartade villkor för samtliga skolor i Mark. De tycker att det skulle underlätta för rektorerna, som ibland står mitt i korselden mellan olika viljor från föräldrarna.

Nämnden tycker att det är upp till varje enskild rektor att avgöra var ceremonin ska hållas. De föräldrar som vägrar låta barnen vara med i kyrkan kan ansöka om befrielse.

– Jag förstår att de agerar så eftersom det finns starka traditioner med avslutningar i kyrkan, men jag är besviken, säger föräldern Åsa Broms i Hyssna.

Hon tycker att det saknas koppling mellan religion och skolan, och tycker att det är bättre att ha avslutningen på en neutral plats.

– Man borde prioritera sammanhållningen mellan elever och lärare. En avslutning i kyrkan splittrar gemenskapen, säger Åsa Broms.

Hon poängterar att det inte bara handlar om att värna dem som har en annan religion, utan att många även av andra anledningar inte vill gå i kyrkan.

Politikerna i nämnden var överens om att lämna öppet för avslutningar i kyrkan, däremot blev det strid om en tilläggsformulering som de borgerliga röstade igenom.

– Vi ställer oss bakom DO:s yttrande om att det måste få finnas traditioner som har anknytning till kristendomen. Kristendomen är den enskilt viktigaste delen i Sveriges kulturella av, och vi måste få kräva respekt för vår religion, säger vice ordförande Per-Olof Hermansson (kd).

Formuleringen gillas inte av vänsterblocket.

– Vi har ett mångkulturellt samhälle, och då vill vi inte lägga tyngdpunkten på kristendomen, säger ordförande Gunnar Nilsson (s).

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons