Annons

Föräldrar räddade dottern från IS – kräver skadestånd av Marks kommun

Pasi och Anki Nevalainen räddade helt själva sin 15-åriga dotter från terrororganisationen IS – men hamnade i en kamp med Marks kommun.
Nu driver föräldrarna ett skadeståndskrav mot kommunen.
Det har varit handlingsförlamat från första stund, säger Pasi Nevalainen till tidningen GT.
MARK • Publicerad 2 mars 2019
Pasi och Anki Nevalainen kräver nu skadestånd av Marks kommun.
Pasi och Anki Nevalainen kräver nu skadestånd av Marks kommun.Foto: BT/TT

BT har tidigare berättat historien om hur flickan, 15 år gammal och gravid, följde med sin pojkvän till IS och krigets Syrien – och föräldrarna Pasi och Anki Nevalainens kamp för att få hem henne.

Dottern stod vid försvinnandet stod under Marks kommuns ansvar under en placering på ett familjehem.

Annons

– Vi valde att placera henne i ett fosterhem för att få ordning på henne genom socialtjänsten i Marks kommun, säger Anki Nevalainen till GT.

Efter dotterns hemkomst har utländska säkerhetstjänster riktat sitt intresse. Utredarnas uppgift har varit att identifiera och lokalisera egna IS-anslutna medborgare med hjälp av 15-åriga flickans erfarenheter från tiden i terrorsekten.

Däremot har intresset från Marks kommun varit bristfällig, menar Pasi och Anki Nevalainen, som nu driver ett skadeståndsärende mot kommunen.

Personer som kan möta dottern på hennes nivå – efter att ha sett avrättningar, utsatts för våldtäktsförsök och kontrollerats hårt – har helt saknats, menar föräldrarna.

– Det säger sig självt. Du har varit i helvetet på jorden och borta från dina nära och kära under lång tid. Då ska socialtjänsten fixa ett eget boende åt dig, säger Pasi Nevalainen till GT.

Den tillförordnade socialchefen i Marks kommun, Talieh Ashjari och Per-Olof Hermansson (KD) som var socialnämndens ordförande under dotterns flykt och återvändande vill inte kommentera ärendet.

Håkan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons