Annons

Flera grisuppfödare i Mark pekas ut för vanvård: "Känns jättejobbigt"

Fyra svinuppfödare i Mark tillhör de som pekats ut av Djurrättsalliansen för vanvård av djur.
Mark • Publicerad 25 november 2009

– Man blir ledsen och förbannad. Djuren är ju våra liv och levebröd, säger en av de utpekade Markborna.

Organisationen Djurrättsalliansens påstående att hans grisfarm tillhör det 100-tal som plågar djur har tagit honom mycket hårt.

Annons

– Det känns jättejobbigt och orättvist. Nu tror folk att ingen rök utan eld, att vi har misskött djuren. Men det har vi inte.

Tidigare under gårdagen gick Djurrättsalliansen ut och hävdade att man avslöjat ett omfattande djurplågeri på svenska grisfarmer.

Organisationens medlemmar har under två års tid tagit sig in på ett 100-tal grisfarmer över hela landet och dokumenterat djurens situation.

– Vi anade att det inte stod till så som grisindustrin påstod, men att det var så illa var vi inte beredda på, säger Anna Larsson.

Djurrättsalliansen har polisanmält ett 90-tal av farmägarna, däribland de fyra utpekade gårdarna i Mark. De påstådda brotten gäller i flera fall smutsiga och sjuka djur, bland annat liggsår och bölder.

– Av alla djur här finns alltid någon stackare med någon krämpa. Det har bevisligen funnits djur med liggsår och bölder, men Djurrättsalliansen vet ju inte bakgrunden, när såren eller bölderna uppkommit eller hur de behandlas.

BT pratade igår med flera av de utpekade farmarna. Samtliga ställer sig helt oförstående till misstankarna om vanvård. Och alla välkomnar de fortsatta kontroller.

– När vi framhäver vår djurhållning gäller det också att vi tål granskning. Men det är inte rätt väg att försöka förbättra för djur genom att smyga in på gårdar på nätterna.

Jan-Olof Sannö, djurskyddskontrollant på länsstyrelsen, har inte samma bild av grisfarmer som den Djurrättsalliansen ger.

– Jag har varit ute och kontrollerat ganska många gårdar i år och detta är inte det normala. Man kan inte dra hela näringen över en kam utifrån de här exemplen. Det finns många goda uppfödare och de drabbas av det här.

Annons

Länsstyrelsen planerar nu att besöka de berörda gårdarna.

Kontrollanterna för Marks kommun var ute på kontroller under gårdagen och var inte tillgängliga för en kommentar.

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons