Annons

Får 4 000 mer i månaden för att fortsätta jobba: ”Aldrig haft det så bra”

Marks kommun lockar pensionärer med 4 000 kronor mer i månaden för att fortsätta jobba.
En som valt att göra det är Skenebon Karin Fahlström, 73.
– Jag har aldrig haft det så bra som jag har det nu rent ekonomiskt, men det är inte pengarna som avgör att jag fortsätter, säger Karin Fahlström.
Nu kan det löna sig ännu mer om en motion från Moderaterna går igenom.
Mark • Publicerad 23 december 2023
Redo för ett nytt arbetspass i hemsjukvården. Karin Fahlström har fyllt 73, men har inga planer på att sluta.
Redo för ett nytt arbetspass i hemsjukvården. Karin Fahlström har fyllt 73, men har inga planer på att sluta.Foto: Lars Wendt

När Karin Fahlström fyllde 67 hade hon jobbat som sjuksköterska på lasarettet i Skene i 18 år. Då fick hon ett samtal från en chef på Marks kommun som undrade om hon ville bli timanställd inom hemsjukvården istället, där behovet av personal var stort.

Sex år senare jobbar Karin kvar och har inga planer på att sluta.

Annons

– Jag trivs verkligen jättebra och det är roligt att fortfarande ha arbetskamrater, säger hon.

Uppemot tio kvällar eller nätter kan det bli för Karin Fahlström, här på väg in till Lindängs äldreboende i Skene.
Uppemot tio kvällar eller nätter kan det bli för Karin Fahlström, här på väg in till Lindängs äldreboende i Skene.Foto: Lars Wendt

Sedan några år tillbaka erbjuder Marks kommun 4 000 kronor extra i månadslön till personer över 66 år förutsatt att det finns ett behov i organisationen. För att få hela den summan behöver man då jobba heltid. För kommunen innebär det dock ingen utökad kostnad eftersom man inte behöver betala någon arbetsgivaravgift för dessa medarbetare.

Karin Fahlström ser lönepåslaget som en bonus.

– Jag hade nog jobbat utan det också för jag tycker det är så roligt och intressant. Pengarna blir ju en guldkant på tillvaron. Vi har bytt kök nu, det hade vi inte haft råd med annars, säger hon och fortsätter:

– Det här läggs ju på pensionen och även om man får skatta en del så har jag ju jättemycket bättre lön nu än jag har haft innan.

Nu bestämmer dessutom Karin själv hur mycket hon vill jobba, annars säger hon att hon inte hade fortsatt. Vissa månader kan det bli upp mot tio kvällar eller nätter, men i december har hon tackat nej till det mesta.

– Om jag har lovat att passa barnbarnen så går det absolut före, säger hon bestämt.

BT träffar henne på hemsjukvårdens nav på fjärde våningen på lasarettet i Skene, ovanför Folktandvården. Härifrån utgår tre-fyra sjuksköterskor varje arbetspass för att ta sig till sjuka runt om i kommunen.

På en whiteboard-tavla på väggen kan man se dagens uppdrag, patienterna finns både på äldreboenden och i hemmiljö.

– Mark är ju en stor kommun till ytan, så det kan bli mycket tid på vägarna. De här åren har jag lärt känna Mark ännu mer, säger Karin.

Många mil i bilen blir det för Karin Fahlström när hon åker runt till sjuka i Mark
Många mil i bilen blir det för Karin Fahlström när hon åker runt till sjuka i MarkFoto: Lars Wendt
Annons

En del av patienterna är svårt sjuka. Besöken kan handla om att ge smärtlindring, sätta tillbaka en kateter som åkt ut eller konstatera att något avlidit och då vara stöd åt en anhörig.

– Man vet aldrig hur ett arbetspass kan se ut i förväg, men när man har några år på nacken så har man erfarenhet av bedömningar och den är väldigt bra att ha, säger Karin.

I dag är det bara sju personer över 66 år som tar del av kommunens extra lönepåslag. Moderaterna Tomas Johansson och Elise Benjaminsson vill nu locka med ännu bättre villkor för att fler ska jobba vidare.

I en motion de lämnat in föreslår de att kommunen följer efter Västra Götalandsregionen, som bestämt att hela summan man skulle betalt i arbetsgivaravgift går till medarbetaren. För de med en månadslön på 30 000 kronor skulle det innebära cirka 6 000 mer i månaden.

– Vi har haft jättesvårt att rekrytera inom vissa yrken, särskilt inom äldrevården där det ju är oerhört viktigt med utbildade medarbetare. Även inom tekniska yrken kan det vara svårt, säger Tomas Johansson.

Han pekar också på vikten att behålla erfaren personal.

– De som har jobbat länge inom yrket kan även vara en hjälp till nyanställda. Genom detta skulle vi som arbetsgivare kunna erbjuda mindre arbetstid, men ändå behålla samma lön.

Lars WendtSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons