Annons

Få i Mark studerar vidare

Allt färre Markbor väljer att studera vidare efter gymnasiet.
Mark • Publicerad 13 maj 2008

Kommunfullmäktige ställde utbildningsförvaltningen mot väggen i frågan.

Trenden i hela Sverige visar att allt färre läser vidare efter gymnasiet och Marks kommun ligger under genomsnittet.

Annons

Kommunfullmäktige ställde en fråga till utbildningsförvaltningen om varför den eftergymnasiala utbildningsnivån sjunker i Marks kommun i förhållande till övriga landet.

Förvaltningen gav flera svar. För det första minskade efterfrågan på arbetskraft med högskolekompetens inom områdena samhällsvetenskap, juridik, handel och administration. Även för lärare krymper arbetsmarknaden.

Fler utbildningar idag

Det andra handlade om ett utbudet av utbildningar har ökat. Det är framför allt de kvalificerade yrkesutbildningarna (KY) som finns inom allt fler branscher som lockar elever. Två tredjedelar av utbildningen är praktik.

Allt fler ungdomar kommer ut på arbetsmarknaden direkt efter gymnasiet eftersom högkonjunkturen underlättat situationen.

– Jag tror definitivt att högkonjunkturen påverkat. Varför ska jag utbilda mig när det finns jobb? säger Egon Svensson (fp), vice ordförande i utbildningsnämnden.

Maria Lundin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons