Elkostnaderna för dyra - badhusets utbud hotat

Kaskad drar över budgeten med 800 000 kronor i år, främst på grund av ökade energikostnader.
Mark • Publicerad 1 oktober 2008
Foto: Lars-Åke Green

Följden kan bli neddragningar i utbudet nästa år.

Badhusets chef Kjell Svensson har försökt driva verksamheten så energisnålt som möjligt, bland annat genom att installera värmepumpar och uppgradera det datoriserade styrsystemet för ventilation, vattenbehandling och uppvärmning.

– Men det har visat sig att den nya driftsdatorn inte klarar av att kommunicera med vår 15 år gamla styrutrustning. Därför blir vi nu tvungna att uppdatera hela styrsystemet, säger Kjell Svensson.

En av värmepumparna gick sönder förra sommaren, och det har saknats pengar till att ersätta den. Först i somras gav politikerna löfte om inköp av ny kompressor.

– Det här har gjort att vi inte har kunnat jobba med energibesparande åtgärder som planerat, säger Kjell Svensson.

800 000 kronor mer

Energikostnaderna blir cirka 600 000 kronor högre än beräknat i år. Desutom har personalkostnaden rakat i höjden med 200 000 kronor.

– Där håller jag på att leta efter förklaringen, för vi har inte gjort några förändringar, säger Kjell Svensson.

Årets underskott innebär ytterligare press på Kaskad att sänka driftskostnaderna.

– Det finns sedan tidigare ett allmänt sparbeting för förvaltningarna att driva sin verksamhet så ekonomiskt som möjligt, säger Kjell Svensson.

Han har redan börjat skissa på möjliga alternativ. Det kan exempelvis bli aktuellt med en längre sommarstängning för att sänka uppvärmningskostnaderna ytterligare. Dessutom kan det bli indragningar i utbudet.

Indragning inte alltid bra

– Men där är det inte alltid självklart att en indragning leder till besparingar, eftersom vi då går miste om intäkter, säger Kjell Svensson.

Han ska lämna sina förslag till politikerna i slutet av oktober. Eventuella nedskärningar i verksamheten gäller från nästa år.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.