Annons

Elever i Mark visar vitryska framtidsdrömmar i Rydal

Vitryska pojkars framtidsdrömmar och teknik på gott och ont.
Mark • Publicerad 16 maj 2008
Gymnasieeleverna Sara Bredin, Hannah Lina Frey och Maria Mårefors ställer ut teckningar där vitryska killar har målat sina framtidsdrömmar.
Gymnasieeleverna Sara Bredin, Hannah Lina Frey och Maria Mårefors ställer ut teckningar där vitryska killar har målat sina framtidsdrömmar.Foto: Maria Lundin
Den här pojken målade sin framtid, men log inte.
Den här pojken målade sin framtid, men log inte.Foto: Maria Lundin

Så heter två projektarbeten på Marks gymnasium som har blivit utställningar på Rydals museum. I går var det vernissage.

Vad drömmer vitryska pojkar som sitter i fängelse om?

Annons

– En pojke målade sig själv som doktor för att kunna rädda sin sjuka mamma. Det skar hårt i mitt hjärta, säger Sara Bredin som ställer på museet.

I september åkte Hannah Lina Frey, Sara Bredin och Maria Mårefors till ett pojkfängelse i Vitryssland och lät 100 killar måla sina framtidsdrömmar.

– Vi ville låta dem vara barn och se om de hade samma drömmar som svenska barn, säger Sara Bredin.

Det blev inga målningar av popstjärnor eller fotbollsproffs. I stället framträdde bilder av barnen tillsammans med deras familjer.

Killarna reagerade olika när de tänkte på framtiden. En av pojkarna gick ut i en timme och grät. Hans mamma var sjuk och hans pappa hade nyligen dött.

Pojkarna var 11–14 år. Ett flertal av dem hamnade i fängelse efter att ha levt på gatan och tvingats stjäla för sin överlevnad. Många av barnens föräldrar var alkoholiserade.

Idén till utställningen föddes för två år sedan när Hannah Lina Frey och Sara Bredin åkte med en hjälpsändning till Vitryssland. De fick en inblick i den fattiga vardagen ute på landsbygden, vilket gjorde stort intryck.

När det var dags för projektarbete i trean valde de att återvända. Mitt i allt elände så tror tjejerna att deras workshops blev ett positivt minne för killarna.

– Man såg att många hade väldigt kul. Det blev en ljuspunkt för dem, säger Hannah Lina Frey.

Utdrag från en text på utställningen:

”Åttaåriga pojkar bor på gatan och sniffar lim i kloakerna.

Elvaåriga pojkar sätts i fängelse i två år efter sociala missförhållanden såsom sjuka eller missbrukande föräldrar.

Landet vars huvudstad hyser flest miljardärer i Europa, men där en 79-årig kvinna ensam hugger ved för att värma sin mor på hennes dödsbädd i ett mögligt hus.”

Maria Lundin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons