Dyrare utan kassaservice

Det blir dyrare att betala räkningar över disk när Svensk kassaservice lägger ner kontoren i Mark.
Mark • Publicerad 19 september 2008
Konsumentvägledare Carina Alvén uppmanar människor att betala räkningar på andra sätt än genom kontantmetoden.
Konsumentvägledare Carina Alvén uppmanar människor att betala räkningar på andra sätt än genom kontantmetoden.Foto: Hannele Parviainen

Men den som istället väljer andra betalningsformer kan spara tusenlappar varje år.

– Lär dig att spara pengar genom att betala räkningar på andra sätt än genom kontantmetoden, manar konsumentvägledare Carina Alvén.

Hon har tagit initiativ till en informationsträff idag, där Kinnas banker redogör för alternativen när Svensk kassaserive stänger sina kontor i Kinna och Fritsla 31 oktober.

Många betalar nämligen fortfarande räkningar och hämtar ut pengar över disk – trots internets genomslag.

– Jag har normalt cirka 50 kunder varje dag. Vid pensionsutbetalningar är det dubbelt så många, säger Gunnar Skredsvik på Svensk kassaservice i Kinna.

Enligt honom är kunderna huvudsakligen pensionärer.

– De har nog svårt att gå ifrån traditionen med kvitton. De tycker att det känns tryggt att få ett kvitto på inbetalningen, säger Gunnar Skredsvik.

Men efterfrågan på tjänsten har minskat i landet, och därför har staten beslutat att dra in Kassaservicekontoren. Avvecklingen har pågått sedan juli, och Mark tillhör de sista områdena som nu mister servicen.

– Det är naturligtvis synd om de kunder som fortfarande anlitar oss, men samtidigt kan de vända sig till sina banker istället, säger Gunnar Skredsvik.

Och det är inför denna övergång som konsumentvägledare Carina Alvén väljer att agera, eftersom det kommer att bli dyrare för de kunder som fortsätter att betala räkningar på traditionellt vis.

– Ta chansen att gå över till girobetalning eller internetbetalning istället. Då kan du spara tusenlappar varje år, säger hon.

Idag tar hon och representanter från de olika bankerna emot hugade markbor på biblioteket i Kinna klockan 10-13.

– Då får bankerna visa sina kunder hur de kan göra istället, säger Carina Alvén.

Både hon och bankerna själva slår ett slag för autogirobetalning. Det är helt gratis och lämpar sig för alla återkommande räkningar, såsom hyra, el och telefon.

– Det enda du behöver tänka på är att se till att det finns pengar på kontot när summan ska dras, annars riskerar du påminnelseavgifter, säger Carina Alvén.

Hon tipsar också om att även den som saknar dator kan betala via internet. Datorer finns att låna på biblioteket.

– Många markbor utnyttjar redan möjligheten att boka en dator för en halvtimma. Vid månadsskiftena sitter massor av folk här.

Nordeas kunder har även tillgång till dator i banklokalen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.