Dyrare att bygga för Markbor

Det blir dyrare för nybyggare i Mark. Kommunen höjer bygglovstaxan igen.
Mark • Publicerad 23 mars 2010

Det är grundbeloppet i bygglovstaxan som höjs från 42 till 49 kronor, efter beslut i plan- och byggnadsnämnden.

Det innebär att bygglovsavgiften för en 150 kvadratmeter stor villa stiger från 10 080 kronor till 11 760 kronor. På två år har kostnaden stigit med drygt 3 000 kronor.

Därmed blir Marks bygglov bland de dyaste i Västsverige (se listan nertill).

– Bygger man för två miljoner är det ändå inte så drastiskt, säger Sören Fägersten, vice ordförande (S) i plan- och byggnadsnämnden.

Skälet till höjningen är den försämrade konjunkturen. Dessutom innebär det att Mark i fortsättningen tar ut full kostnadstäckning i avgiften. Tidigare har 15 procent av avgiften subventionerats via skattemedel.

– Nu ligger vi i linje med Göteborg, Mölndal och Kungsbacka, säger Sören Fägersten.

Hur kan Mark vara lika dyrt som en storstad?

– Ett bygglov för oss kostar ett visst antal kronor och nu tar vi ut full täckning för folk som bygger.

– Skattesubventionerna har varit ett sätt för kommunerna att få igång byggnation, ungefär som att sälja ut tomter billigare, men det har varit ganska verkningslöst.

Bygglov

Mark har jämfört kostnaderna för bygglov och bygganmälan med grannkommuner. I de flesta fall har jämförda kommuner lägre självkostnadsgrad. Kostnad för en normalvilla 150 kvm:

Mark : 11 760 kronor

Borås : 8 778 kr

Göteborg : 12 324 kr

Mölndal : 11 193 kr

Svenljunga : 6 944 kr

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.