Annons

"Det är fullständigt kaos på skolan"

Ett fyrtiotal arga elever riktade i går stenhård kritik mot Strömmaskolans ledning och regionens förvaltning under ett framtvingat möte. Anledningen: missad undervisning, obefintlig information och kommande nedskärningar.
Mark • Publicerad 23 maj 2014
Foto: Christoffer Sjölin

– Vi är förbannade eftersom vi känner oss överkörda, sa Rebecca Dexhav.

I dallrande, tryckande värme samlades den stora gruppen elever i går eftermiddag i en av Strömmaskolans vitmålade byggnader. På plats fanns även skolans rektor och personal från regionens förvaltning. Mötet blev verklighet efter att fjorton elever, på eget initiativ, tidigare i veckan gått till rektorn Carina Lodestrand och krävt svar på en rad olika frågor.

Annons

Tidningens utsände fick dock inte vara kvar i lokalen när mötet började i går. Enligt Carina Lodestrand skulle det "bara innebära onödig press på eleverna om media närvarade".

Men efter ungefär en halvtimme började eleverna själva, en och en eller i små grupper, komma ut och stämningen var då upprörd.

– Det är fullständigt kaos på skolan. Vi har missat mängder av undervisningstimmar eftersom vi har haft vikarier hela tiden och det är inte förrän under våren som skolan har fått en schemaläggare. Och vi får ingen som helst information om vad som händer på skolan framöver, vi vet bara att det talas om stora personalnedskärningar, berättade Vendela Olsson, som studerar med inriktning djur.

Kompisen Louise Åberg menade att ilskan riktar sig mot både skolledningen och förvaltningen på VG-regionen.

– Allt sker ovanför våra huvuden. Nu ska tydligen läsåret förlängas. Från och med nästa år flyttas studentavslutningen fram en månad, till den 17 juni.

Och eleverna som på onsdag går ut tvåan i gymnasiet vet fortfarande inte om det snart blir dags för sommarlovspraktik eller inte.

– Det är pinsamt. Vi får inga besked, trots att det snart är dags. Ska det vara praktik fyra veckor eller kanske bara två? undrade Emma-Ida Tange.

Men mötet i går gav inte någonting tyckte de elever som BT pratade med.

– Det här kändes helt meningslöst. Antingen får vi inte svar eller så pratar dom bara runt allting, sa Rebecca Dexhav.

Däremot var skolans rektor märkbart omskakad efteråt.

Annons

– Det känns som att något briserade här idag. Men det kom överraskande för mig och det var upprörda känslor, sa Carina Lodestrand.

Vad säger du om eleverna kritik?

– Det är mycket allvarligt. Skolan finns ju till för eleverna. Men jag kan förstå ilskan, framförallt de här eleverna i tvåan kommer ju i kläm när personal försvinner och skoltiden ändras mitt i deras skolgång.

Vad ska ni göra nu?

– Vi tar verkligen till oss synpunkterna och det är klart att vi har väldigt mycket att ta tag i. Det blir en tuff utmaning.

Christoffer Sjölin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons