Dagis dubbelt så dyra

Driftskostnaden för de planerade nya förskolorna i Mark kan bli nästan dubbelt så dyr som beräknat.
Mark • Publicerad 9 mars 2008

Barn- och ungdomsnämnden kan tvingas sänka kraven på lokaler för att ha råd med hyran.

Nya förskolor eller utbyggnader planeras i Sätila, Örby, Öxabäck och på Snickaregården i Kinna. De senaste beskeden om kommande driftsökningar oroar nämnden.

– Summan har stigit från 2,6 miljoner per år till 4,8 miljoner. Det verkar inte rimligt, säger vice ordförande Per-Olof Hermansson (kd).

Nämnden vill nu ha en förklaring till prishöjningen av teknik- och serviceförvaltningen, som ansvarar för lokalanskaffningar i kommunen.

– Skillnaden är för stor för att hela förklaringen skulle vara att byggmarknaden är överhettad, tycker Per-Olof Hermansson.

Om kostnaden inte går att pruta ner anser Hermansson att det är läge att titta på byggmöjligheter genom privata entreprenörer.

– Då tycker jag att vi ska jämföra med kostnaderna som Sätila Bygg hade i samband med att Ramdalens förskola byggdes i Sätila. Jag är övertygd om att det går att hitta billigare lösningar med en privat fastighetsägare, säger han.

Skolchefen Christer Nilsson är också beredd att pruta på byggkraven.

– Vi får fundera på om vi kan hitta andra lösningar som ger samma verksamhet till lägre kostnader, säger han.

I Öxabäck föds färre barn barn än väntat så där kan det finnas anledning att ompröva beslutet om nybyggnation, enligt Nilsson. Tanken var att avveckla dagens avdelningar i två centralt placerade villor, Havregården och Sävsjögården, som inte håller måttet arbetsmiljömässigt.

– Det kan bli aktuellt att istället flytta in en förskoleavdelning i skolan och behålla en av villorna som rustas upp, säger Christer Nilsson.

Barn- och ungdomsnämndens budget tillåter inga extra kostnader.

– Om kostnaderna springer iväg får vi börja spara på personalen, och de som drabbas i första han är barn med särskilda behov. Vi kan ju inte ta bort klässlärare, utan det är extra resurserna som ryker i första hand, säger Christer Nilsson.

Anna Roadway
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.