Chocknota för advokatarvoden i fosterbarnsärendet

Advokatnotan för fosterbarnsärendet chockar politiker. Istället för förväntade 80 000 kronor landar räkningen på nära 200 000 kronor.
Mark • Publicerad 4 november 2011

– Inte undra på att ekonomin blöder, säger Henry Sandahl (MBP).

När socialnämnden beslutade att anlita advokat för rättsprocessen så ansågs tiden för kort för en regelrätt upphandling. Två advokater intervjuades och valet föll på Jörgen Olson, som uppskattade att hans insats skulle kosta cirka 80 000 kronor exklusive moms.

Som BT berättat blev turbulensen stor när det senare uppdagades att han inte kunde närvara på samtliga rättegångsdagar eftersom han utgått ifrån att allt skulle klaras av på en dag. En bisittare fick inkallas och bland annat hålla i slutpläderingen.

Det svällande uppdraget påverkar även fakturan. Jörgen Olson krävde ursprungligen nära 220 000 kronor inklusive moms.

– Jag har prutat ner räkningen eftersom jag ansåg att de bland annat hade avsatt för lång tid till inläsning för bisittaren. Slutsumman hamnar på knappt 200 000 kronor, eller cirka 160 000 exklusive moms. Det är rimligt för ett så pass omfattande mål, säger Måns Åberg, administrativ chef på socialförvaltningen.

Han påpekar att målet växte eftersom det blev fler vittnen i slutändan, vilket ledde till att rättegången tog tre dagar att genomföra.

Men kommunen åker väl på en merkostnad för inläsning med två inblandade advokater?

– Javisst.

Mia Magné (C) har inte sett fakturan men reagerar när hon hör summan.

– Vi har en ansträngd ekonomi och nämnden har inte fått fortlöpande information om att kostnaden skenar iväg. Mig veterligt har vi inte heller godkänt dubbelarbete av advokater. Jag kommer att ifrågasätta detta, säger hon.

Henry Sandahl, som i likhet med Magné är ledamot i socialnämnden, är mycket upprörd över att kommunens pengar hanteras så vårdslöst.

– Vi blev övertygade om att det här skulle bli det billigaste och bästa upplägget, men med facit i hand borde tjänsten ha upphandlats, säger han.

Ordförande Per-Olof Hermansson (KD) beklagar att fördyringen kommer i en tid när ekonomin är körd i botten, men tycker inte att kostnaden för tjänsten är orimlig.

– Timtaxan är förhållandevis låg, om man jämför med andra advokater, men uppdraget svällde när det blev fler rättegångsdagar än beräknat. Den först nämnda kostnaden var en grov uppskattning och vi hade hamnat på minst den här slutsumman oavsett vem vi hade anlitat, säger han.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.