Annons

Bygglov för kraftverk upphävt

Bygglovet för vindkraftverket norr om Öxabäck har upphävts.
Mark • Publicerad 10 maj 2008
Inga-Lill Hermansson och Roger Hansson i Spjutås vill inte bli grannar med det planerade vindkraftverket i Kappelabo. Om verket byggs kommer det att skjuta upp i höjden bakom skogen i bakgrunden.
Inga-Lill Hermansson och Roger Hansson i Spjutås vill inte bli grannar med det planerade vindkraftverket i Kappelabo. Om verket byggs kommer det att skjuta upp i höjden bakom skogen i bakgrunden.Foto: Tomas Olsson

Alla närboende informerades inte på ett korrekt sätt inför beslutet.

– Kommunens kungörelse i en gratistidning var otillräcklig, säger Lars-Erik Persson, jurist på länsstyrelsen.

Annons

Ett 30-tal personer hade överklagat bygglovet för det 73 meter höga vindkraftverk som planeras i Kappelabo, cirka sju kilometer norr om Öxabäck.

Nu har länsstyrelsen funnit att kommunens handläggning var felaktig och upphävt bygglovet.

– Det här är en delseger för oss som överklagat, vi vill ju inte ha vindkraftverket här ute, säger Britta Sandahl, som bor i Spjutås och cirka 700 meter från den tänkta platsen för vindkraftverket.

I samband med bygglovsansökan informerades bara de allra närmaste grannarna med brev från kommunen. Övriga i grannskapet meddelades via en kungörelse i Markbladet. Det anser länsstyrelsen inte var tillräckligt.

Det fel kommunen gjorde var att annonsera i en gratistidning. Plan- och bygglagen kräver nämligen att kungörelse ska göras i alla lokala och abonnerade dagstidningar som når minst fem procent av hushållen på orten.

– Eftersom Markbladet är en gratistidning räknas den inte som dagstidning, och därmed inte heller som ortstidning i det här fallet, säger Lars-Erik Persson.

Nu måste bygglovsprocessen tas om.

– Det är tjänstemännen som sköter kungörelser och kallelser, och vi litar på att de gör det korrekt. Vi politiker tar bara beslut om själva bygglovet, säger Sören Fägersten (s), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Chef för tjänstemännen på plan- och bygglovskontoret är Sven-Erik Bergström.

– Jag har hört mig för med vår kommunjurist och hon tycker att det borde ha räckt med Markbladet, som ju når alla hushåll i kommunen. De andra tidningarna måste ju dels köpas, dels når de inte alla hushåll, säger han.

Annons

I juni räknar han med att bygglovsansökan återigen kan ligga på nämndens bord för beslut.

– Vi kommer nu att höra de som bor inom en kilometers håll från bygglovsplatsen. Det innebär att antalet hörda ökar med cirka 20 stycken. Inte för att vi tycker att vi gjorde fel första gången utan för att vi nu garderar oss med våra egna riktlinjer, säger stadsarkitekt Peter Lindborg.

Inga-Lill Hermansson och Roger Hansson äger ett hus drygt 500 meter från bygglovsplatsen. De kan inte förstå varför inte kommunen sände brev till alla i grannskapet med en gång.

– Det här har kommunen skött klantigt, säger Inga-Lill Hermansson.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons