Annons

Byalag hotar ge upp ideellt jobb

Flera byalag i Mark känner sig nonchalant bemötta av kommunen.
Inom Öxabäcks bygdelag funderar man på att lägga ned sitt ideella arbete.
Mark • Publicerad 19 september 2011
Det ser kritiskt ut för Prekebogummans ekomuseum. Kommunens dåliga respons gör att Bengt Bengtsson och övriga i Öxabäcks Bygdelag tvekar inför att fortsätta sitt ideella arbete.
Det ser kritiskt ut för Prekebogummans ekomuseum. Kommunens dåliga respons gör att Bengt Bengtsson och övriga i Öxabäcks Bygdelag tvekar inför att fortsätta sitt ideella arbete.Foto: Magnus Larsson

– Varför ska vi bry oss när kommunen inte gör det, undrar bygdelagets Bengt Bengtsson.

Uteblivna byalagsmöten med kommunen, brev med frågor som inte besvaras, uppskjutna affärsplaner och dålig hantering av vindkraftsfrågan – Öxabäcks Bygdelags lista över kommunalt trassel börjar bli lång.

Annons

Och nu är måttet rågat. I dag träffar bygdelaget kommunalråden Margareta Lövgren (M) och Pelle Pellby (S), för att framföra sitt missnöje.

– Vi känner oss väldigt besvikna och överkörda. Vi har trott att vi varit värdefulla för kommunen och tidigare fick vi uppskattning för att byalagen varit ett värdefullt känselspröt utåt som driver utvecklingsfrågor.

– Men senaste året har det skett en attitydförändring hos politiker och tjänstemän. Och när vi ser hur kommunen agerar börjar man ifrågasätta om allt ideellt arbete är till någon nytta, när man inte ens får någon respons, säger Bengt Bengtsson.

Liknande kritik hörs från andra byalag, bland annat i Hyssna.

I Öxabäck är ilskan fortfarande stor över att kommunen genom en miss lade planerna på en ny affär på hyllan, inte minst efter bygdelagets mångåriga arbete. Nu senast handlade det om önskemålet att flytta vindkraftverken vid Stora Farssjö en bit bort från turistmålet Prekebogumman.

– Men kommunen bryr sig inte, de svarar inte ens. Jag hör att det är likadant för andra byalag. Oavsett om det är brist på intresse eller medveten strategi kan väl kommunen säga det.

Därför funderar bygdelaget på att lägga ned all skötsel av Prekebogummans ekomuseum som görs ihop med markägaren. Vilket vore ett avbräck för turismen, då platsen lockar cirka 7?000 besökare varje år.

– Vi vet inte om vi har lust att fortsätta. För oss handlar det om de små orternas utveckling och framtid. För kommunens del handlar det om att man kan dra nytta av mycket ideellt arbete bland byalagen till en väldigt billig peng.

– Men vi kanske ska sluta bry oss och bara syssla med att dela ut blommor till nyinflyttade.

Byalagen får ju komma till tals och lämna förslag i kommunens översiktsplanering?

Annons

– Jo och det är jättebra, om man nu också tar tag i alla idéer. Men i dag får vi ju ingen som helst respons.

Ni är inte bara sura över att inte alltid få er vilja igenom?

– Nej, inte alls. Vi vill bara att kommunen talar klarspråk och berättar om det är viktigt med byalag eller inte.

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons