Annons

Buller från vindkraftverk sänks inte

Miljönämnden i Mark sänker inte riktvärdet för buller från vindkraftverket i Hyssna.
40 decibel gäller även i fortsättningen.
Mark • Publicerad 11 mars 2010
40 decibel gäller även i fortsättningen som riktvärde för bullret från vindkraftverket i Hökås, utanför Hyssna.
40 decibel gäller även i fortsättningen som riktvärde för bullret från vindkraftverket i Hökås, utanför Hyssna.Foto: Lokalred-Hannah Larsson

Riktvärdet gäller utomhus vid bostäder. Vid miljönämndens möte diskuterades en sänkning ned till 35 decibel.

Bakgrunden är att grannar klagat på buller från vindkraftverket i Hökås, Hyssna.

Annons

– Men vi kom fram till att inte besluta något alls utan det gamla föreläggandet gäller, säger Berndt Ekholm, ordförande (S).

Naturvårdsverket konstaterar att kommuner i sina översiktsplaner kan peka ut så kallade tysta områden, där ljud inte bör gå över 35 decibel. Det kan gälla skärgårds- eller fjällmiljöer, eller friluftsområden där ljudkvaliteten anses ha ett stort värde.

Men Hyssna anses inte vara något framtida tyst område. Dessutom anses Naturvårdsverkets anvisningar luddiga.

– Det finns inga siffror, allmänna råd eller praxis. Det verkar som om de är tidigt ute i tankearbetet, säger Hannes Nilsson, miljöchef.

Hyssna Vind som driver vindkraftverket ska ta fram en åtgärdsplan som talar om hur man ska komma till rätta med störningarna i området.

Men vindkraften har stött på protester på fler håll i Mark – som Sätila och Öxabäck.

– Det är trevligt med vindkraft men jag tycker inte om verk som förstör ryktet. Om folk vallfärdar till Hyssna för att lyssna på buller och sedan åker hem och överklagar blir det dålig reklam, säger Kristina Hasselblad, vice ordförande (MP).

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons