Annons

Boende trötta på högt buller från vindkraftverk

De boende kring vindkraftverket på Stora Hökås i Hyssna kräver ett driftstopp.
Mark • Publicerad 15 maj 2008
De boende kring vindkraftverket på Stora Hökås i Hyssna tycker att verket kom för nära bostadshusen i området. De kräver nu att den utlovade bullermätningen genomförs.
De boende kring vindkraftverket på Stora Hökås i Hyssna tycker att verket kom för nära bostadshusen i området. De kräver nu att den utlovade bullermätningen genomförs.Foto: Foto Tomas Olsson

– Kommunen måste sätta press på vindkraftsbolaget så att den utlovade bullermätningen genomförs, säger Tomas Johansson, som bor cirka 500 meter från verket.

De boende vid vindkraftverket på Stora Hökås har störts av buller från verket alltsedan det startades i november 2007.

Annons

I ett brev till Marks kommun framför de nu sin kritik av såväl kommunens som vindkraftsbolagets agerande. Av brevet framgår att de boende varit i kontakt med kommunen sedan januari.

I februari fick de via kommunen ett löfte om att vindkraftsbolaget skulle genomföra nya bullermätningar. Men ännu har inga mätningar gjorts.

– Kommunen, som är tillsynsmyndighet, måste på något sätt utöva påtryckning på bolaget för att bullermätningarna ska bli av. Ett driftstopp tills dess att mätningarna är genomförda anser vi lämpligt. Med ett driftstopp skulle ju också det buller som stör oss försvinna, säger Tomas Johansson.

Han och de andra som bor runt verket anser att kommunen överhuvudtaget inte borde ha gett bygglov. Analyser och beräkningar som låg till grund för bygglovet var undermåliga. Ljudnivåerna är sannolikt högre och dessutom uppstår solskuggor på platser där de inte skulle uppstå, skriver de kringboende.

– Vi kräver att bullermätningar omedelbart görs vid våra hus och inte som tidigare på platsen där vindkraftverket står. Störningarna uppstår ju vid våra fastigheter och det är inte intressant hur mycket det låter uppe vid själva vindkraftverket, säger Tomas Johansson.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons