Annons
En dräktig ko räddades ur en gödselbassäng i Mark efter att ha kämpat för livet i nära två timmar. Bondens medhjälpare hoppade själv ned i bassängen för att undsätta djuret.
Mark • Publicerad 19 november 2009

– Man får vara beredd på vad som helst som brandman, men jag har aldrig varit med om något liknande,säger insatsledaren Niklas Nikolaysen.

Bonden slog larm vid 14-tiden i går. Han hade öppnat staketet till bassängen för att röra om i gödslet, när kon kom rusande och föll ned i dyngan.

Annons

Räddningstjänsten i Mark ryckte ut med två styrkor. När brandmännen anlände simmade djuret runt i mitten av bassängen, men de lyckades locka in henne till kanten.

– Det var så pass djupt att kossan inte bottnade. Bara en liten del av huvudet och nostippen stack upp över ytan, berättar Niklas Nikolaysen.

Efter några misslyckade försök att lägga en lyftlina runt djurets mage, erbjöd sig en anställd på gården att hoppa ned i gödselbassängen för att hjälpa till.

– Det var strongt gjort. Jag tror inte att många skulle göra en sådan sak, säger Niklas Nikolaysen.

Mannen i bassängen lyckades fästa linan runt magen, utan att själv bli neddragen, trots att djuret vid det laget var rejält skärrad.

Men när brandmännen försökte dra kon ur bassängen med hjälp av traktor gled linan loss.

I samma stund anlände veterinären som bedömde att kon var stark nog att bli uppdragen i nackremmen. Under alla förhållanden skulle hon kanske inte klara sig länge till i gödselbadet.

– Så vi hasade upp henne med hjälp av några plankor som vi ställt mot bassängväggen, berättar Niklas Nikolaysen.

Då hade den dräktiga kossan kämpat för livet i nära två timmar.

– Det var mycket krut i den kon. När vi var färdiga stod hon upp på gårdsplanen och såg faktiskt rätt pigg ut, säger Niklas Nikolaysen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons