Atlas hittar inte hem
Eftersom Atlas ännu är en ungfågel är han inte fullt så smart som äldre papegojor. Det innebär att han kan flyga fort, och högt, och långt – men han är inte så bra på att landa.
– Ofta flyger de i en cirkel ovanför platsen där de bor. Men kommer de på fel vind kan den där cirkeln bli större och större, säger Jennie Jansson.
En ara kan flyga med en hastighet av 50 kilometer i timmen, vilket innebär att de kan komma långt. Jennie Jansson säger att han skulle kunna vara flera mil från Älekulla vid det här laget.
Hon äger flera fåglar – bland annat Atlas lillebror, som nu känner sig ganska ensam.
De senaste dagarna har hon ägnat åt att leta efter Atlas, utan framgång hittills. Senaste spåret är att någon har sett ”en konstig fågel med lång stjärt” vid brandstationen i Horred – vilket skulle kunna vara en bra beskrivning av Atlas.
– Han är tam, som väl är, han är handmatad och van vid människor.
Ändå finns förstås risken att skrämma honom, om en okänd person skulle närma sig. Dessutom finns en risk att Atlas kan skrämma den okände:
– Han är ju en stor fågel, och sträcker man fram handen går han på med näbben först. Det bästa är nog att ringa mig om man hittar honom, säger Jennie Jansson.
Hon säger att en papegoja som Atlas kan klara sig i upp till tre veckor utan sin vanliga mat. Det som oroar mer är vädret, med regn och kyla. Dessutom finns alltid risken att Atlas ska dras utåt havet.
Om någon får syn på den bortflugna papegojan, kan Jennie Jansson nås på 0707-572317.