GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Atlas hittar inte hem

Förra söndagen smet papegojan Atlas, fem månader, från hemmet i Älekulla i Marks kommun. Nu vädjar matte Jennie Jansson om att alla ska hålla utkik efter en stor blågul fågel i storlek som en örn.
– Han kan ta sig flera mil, säger hon.
Mark • Publicerad 25 november 2017
Papegojan Atlas flög bort från hemmet i Älekulla för några dagar sedan. Nu vädjar matte Jennie Jansson om att folk ska hålla ögonen öppna.
Papegojan Atlas flög bort från hemmet i Älekulla för några dagar sedan. Nu vädjar matte Jennie Jansson om att folk ska hålla ögonen öppna.

Eftersom Atlas ännu är en ungfågel är han inte fullt så smart som äldre papegojor. Det innebär att han kan flyga fort, och högt, och långt – men han är inte så bra på att landa.

– Ofta flyger de i en cirkel ovanför platsen där de bor. Men kommer de på fel vind kan den där cirkeln bli större och större, säger Jennie Jansson.

En ara kan flyga med en hastighet av 50 kilometer i timmen, vilket innebär att de kan komma långt. Jennie Jansson säger att han skulle kunna vara flera mil från Älekulla vid det här laget.

Hon äger flera fåglar – bland annat Atlas lillebror, som nu känner sig ganska ensam.

De senaste dagarna har hon ägnat åt att leta efter Atlas, utan framgång hittills. Senaste spåret är att någon har sett ”en konstig fågel med lång stjärt” vid brandstationen i Horred – vilket skulle kunna vara en bra beskrivning av Atlas.

– Han är tam, som väl är, han är handmatad och van vid människor.

Ändå finns förstås risken att skrämma honom, om en okänd person skulle närma sig. Dessutom finns en risk att Atlas kan skrämma den okände:

– Han är ju en stor fågel, och sträcker man fram handen går han på med näbben först. Det bästa är nog att ringa mig om man hittar honom, säger Jennie Jansson.

Papegojan Atlas kan flyga långt och klara sig länge utan sin vanliga mat, men det kyliga vädret oroar matte Jennie Jansson.
Papegojan Atlas kan flyga långt och klara sig länge utan sin vanliga mat, men det kyliga vädret oroar matte Jennie Jansson.Foto: Privat

Hon säger att en papegoja som Atlas kan klara sig i upp till tre veckor utan sin vanliga mat. Det som oroar mer är vädret, med regn och kyla. Dessutom finns alltid risken att Atlas ska dras utåt havet.

Om någon får syn på den bortflugna papegojan, kan Jennie Jansson nås på 0707-572317.

Karin SamuelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.