Annons

Anställda kritiska mot socialtjänsten

Skadeskjuten och trött på att vara förknippad med bekymmer.
Mark • Publicerad 27 maj 2013

Det är bilden av socialtjänsten i Mark, enligt en ny utredning.

Som nu ska ändras.

Annons

– Det är väldigt bra att synpunkterna kommer fram. Våra medarbetare ska sträcka på sig, säger kommunchefen Haleh Lindqvist.

Utredaren Svante Hjertén, Gärde Wesslau advokatbyrå, har intervjuat politiker, personal, fack och brukare inom socialtjänstens områden.

I dag informerade han politiker, chefer och personal om resultatet.

Bakgrunden är planerna på att eventuellt dela upp socialnämndens verksamhet, där äldreomsorgen står på egna ben.

Men utredningen har i mångt och mycket handlat om efterdyningarna av den så kallade socialskandalen 2010, som gått hårt åt organisationen och de anställda.

Medan brukare som äldre och funktionshindrade ger förvaltningen ett gott betyg är den egna bilden delvis mörk.

Dåligt ledarskap, dåligt med resurser, hög arbetsbelastning, politiker som tassar in på tjänstemännens områden, bristande information och otydliga mål återkommer i utredningen.

Utredningen visar att politiker och tjänstemän har olika uppfattningar om hur väl arbetet fungerar - enligt politikerna bra, betydligt sämre enligt tjänstemännen.

Framförallt efterlyses en väg för att återskapa förtroendet för verksamheten, så väl internt, mellan politiker och personal som utåt.

Den ursprungliga frågan då - ska verksamheten delas upp? Nej, blir Svante Hjerténs rekommendation. Förbättra istället den nuvarande organisationen.

Annons

– Vi tittar framåt och att vi gör utredningen visar att vi är på god väg, säger Haleh Lindqvist.

Kommer det ta lång tid att få ordning på socialnämndens verksamhet?

– Jag tycker det redan finns ordning på verksamheten, man levererar till invånarna. Sedan finns inga perfekta äktenskap eller perfekta organisationer.

– Nu måste vi arbeta för att medarbetarna mår bra. Vi ska titta framåt, ta itu med och bocka av det vi har i bagaget.

Magnus Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons