Annons

Alla tiders vävkonst i Horred

Vävstolen från 1850 är Ekelunds väveris stolthet.
Mark • Publicerad 30 november 2008
Christer Ekelund vid vävstolen från 1850. Den har varit i bruk i väveriet och fungerar fortfarande. - Min far vävde vid den regelbundet, säger Christer Ekelund.
Christer Ekelund vid vävstolen från 1850. Den har varit i bruk i väveriet och fungerar fortfarande. - Min far vävde vid den regelbundet, säger Christer Ekelund.Foto: Marie Haglund

I går visades den och mycket annat när väveriets museum återinvigdes i nya lokaler.

Gammalt möter nytt i hos Ekelunds väveri i Horred. Strax intill den anrika vävstolen kan besökarna surfa på internet eller kolla sin e-post.

Annons

– Majoriteten av våra besökare är turister som säkert uppskattar att kunna kolla sin e-post när de är ute och reser. Det är något jag själv kan sakna när jag är ute i världen, säger Christer Ekelund, ägare och styrelseordförande.

På väggarna går det att läsa om väveriets historia. Christer Ekelund är 16:e generationen som äger företaget.

Här finns också anslaget vilka betydelsefulla kunder väveriet har.

Kungahus och kejsardömen runt om i världen köper sitt linne här.

– Det är en viktig del i vår marknadsföring utomlands att kunna berätta att tillexempel den japanska kejsarinnan hör till våra regelbundna kunder, säger Christer Ekelund.

En skyttelvävstol från 1950-talet finns också i museet. Den används för demonstrationer.

– Vi har också fabriksvisningar varje dag. Våra besökare vill inte bara handla, de vill uppleva någonting också, säger Christer Ekelund.

I museet visas också prov på motivvävda väggtextilier.

Det är något som Christer Ekelund menar kommer mer och mer.

– Textilier har en ljuddämpande effekt men samlar också upp mycket damm och partiklar från luften som det sedan bara är att dammsuga av, säger han.

Annons

Motiven visar mycket natur men också bilder från världens alla hörn.

Christer Ekelunds eget fotoarkiv ligger till grund för många av bilderna.

Vid entrén till butiken har man nu skapat en utställning med dukade bord. Ett syfte med den är att visa dukar i en vacker miljö.

– Dukar är svåra att visa eftersom de tar så mycket plats men här har vi satt en spegel i ena änden för att ge intrycket av en dubbelt så stor duk, säger Christer Ekelund.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons