”Alla kan inte få heltid”

– Hade alla kunnat få heltid hade ingen tim- eller deltidsanställd behövt få ersättning från A-kassan, säger Anette Pettersson, ordförande i Kommunals sektion 14 i Mark.
Mark • Publicerad 10 februari 2008

Det är inom de kvinnodominerade yrkena i Marks kommuns förvaltningar som flest tim- och deltidsanställda finns.

Även om färre av dem är inskrivna hos Arbetsförmedlingen ökade antalet timanställda hos kommunen under förra året. Under 2007 var genomsnittet per månad nästan 700 anställda med timlön.

Kommunal i Mark går emot bilden av att medlemmar använder A-kassan som ett sätt att få betald ledighet. Enligt Anette Pettersson handlar det istället om att det är omöjligt för många tim- och deltidsanställda att leva upp till Arbetsförmedlingens krav, bland annat att de alltid ska stå till arbetsmarknadens förfogande, hela tiden söka jobb och vara beredda att flytta.

– Det finns alltid någon som utnyttjar systemet, men tim- och deltidarna arbetar oftast lika många dagar som en heltidare men inte lika många timmar. De har inte någon hel arbetslös dag att söka jobb på, säger hon.

Det finns också få heltidsjobb att söka inom offentliga och kvinnodominerade yrken i Mark.

– Kravet är då att söka jobb på annan ort. Men en småbarnsförälder med en sysselsättningsgrad på till exempel 75 procent, och som inte får möjlighet inom kommunen att arbeta 100 procent, väljer då istället att avstå A-kassan, säger Anette Pettersson.

Tomas Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.