4H-gården i Mark kan flyttas

4H-gården kan flyttas till Mariebergsparken i Kinna.
Mark • Publicerad 13 oktober 2008
Fredrik Söder hoppas på ett snabbt besked om framtiden för 4H. Fastigheterna i Ramsholmen är så förfallna att föreningen inte längre kan bedriva lägerverksamhet i full skala. Därmed går de miste om värdefulla intäkter. Fredrik Söder hoppas på ett snabbt besked om framtiden för 4H. Fastigheterna i Ramsholmen är så förfallna att föreningen inte längre kan bedriva lägerverksamhet i full skala. Därmed går de miste om värdefulla intäkter.
Fredrik Söder hoppas på ett snabbt besked om framtiden för 4H. Fastigheterna i Ramsholmen är så förfallna att föreningen inte längre kan bedriva lägerverksamhet i full skala. Därmed går de miste om värdefulla intäkter. Fredrik Söder hoppas på ett snabbt besked om framtiden för 4H. Fastigheterna i Ramsholmen är så förfallna att föreningen inte längre kan bedriva lägerverksamhet i full skala. Därmed går de miste om värdefulla intäkter.Foto: 

– Det vore ett bra alternativ om vi inte får hjälp av kommunen att rusta upp gården här i Ramsholmen, säger ordförande Fredrik Söder.

Både boningshuset och stallet har varit i stort behov av utvändig renovering i flera år, men föreningen har inte vågat satsa pengar på upprustning.

– Vi har varit kontraktlösa i fyra år, och vill inte göra några investeringar om vi inte har ett långsiktigt avtal, säger Fredrik Söder.

Föreningen har hyrt gården av kommunen sedan 1989, men när den hamnade inom kulturreservatet Ramsholmen sa kommunen upp kontraktet.

Tanken har varit att 4H-gården ska vara kvar i Ramsholmen, men det har funnits olika åsikter om kommunen ska fortsätta hyra ut den eller sälja till föreningen.

– Dessutom ställs det hög-re krav på skötsel av marker och stängsel inom ett kulturreservat, och vi har inte tillräckligt med folk för att klara sådana åtaganden, säger Fredrik Söder.

Förfallet av gården har nu nått så långt att det i princip krävs en återuppbyggnad av fastigheterna, enligt Söder. Därför har föreningen lanserat idén om att istället flytta verksamheten till Mariebergsparken i Kinna.

Nybyggnad krävs

– Fördelen är att vi hamnar mer centralt och får möjlighet att hålla öppet på helger med kafé och annan verksamhet för barnfamiljer. Nackdelen är väl att vi mister närheten till sjön med kanoting och fiske som våra lägerdeltagare uppskattar, säger Fredrik Söder.

Kinna hembygdsförening, som äger byggnaderna i Mariebergsparken, är positiv till att få in 4H på området.

– Det var mycket glädje i styrelsen över att de vill in i parken. På det viset blir det mer liv och aktiviteter där, säger ordförande Ylva Söderqvist.

Marken ägs av kommunen. Kultur- och fritidsförvaltningen har fått i uppdrag att ta fram en planritning för en möjlig 4H-verksamhet.

– De kan inte använda våra byggnader utan i så fall krävs det nybyggnad och det blir ju en kostnad för kommunen, säger Ylva Söderqvist.

När en flytt kan bli aktuell vågar ingen sia om. Men om allt går vägen flyttar föreningen in med hela djurbesättningen: hästar, får, myskänder, gäss, höns, kaniner, katter samt en get.

Kanske något att se fram emot för dem som nyligen konstaterat att Mariebergs populära getter inte finns kvar längre. En skylt vid hagen förklarar att djuren var alltför ihärdiga med att rymma och skaffa sig skrovmål i omgivande trädgårdar.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.