Mannen har inte betalat skatt sedan 2004 – misstänks gömma sig i Brasilien.
Mark • Publicerad 16 juli 2008

Kronofogden jagar en 48-årig man från Skene.

Mannen har skulder på över 26 miljoner kronor och befinner sig nu på okänd ort.

Mannen är värdepappershandlare och har inte betalat skatt sedan 2004.

Varken skatteverket eller kronofogdemyndigheten vet var 48-åringen befinner sig. Han utvandrade från Sverige 2003 och har inte folkbokfört sig på någon ny adress.

– Han kan finnas var som helst i världen. Han kan finns i Sverige, säger Nicola Hesslén, kronofogde.

Det finns misstankar om att mannen befinner sig i Brasilien. Om så är fallet innebär det svårigheter för kronofogden eftersom Sverige och Brasilien inte har något samarbetsavtal i frågan.

– Vi kan inte kräva honom på pengarna genom de brasilianska myndigheterna, säger Nicola Hesslén.

När det gäller skatteskulder hos kronofogdemyndigheten är preskriptionstiden fem år. Men om det finns särskilda skäl kan tiden förlängas med först fem år och därefter fem år till.

– Om personen håller sig undan och inte medverkar i utredningen kan man förlänga preskriptionstiden, men de allra flesta ärenden blir preskriberade efter fem år, säger Robert Olsson, pressombud på kronofogdemyndigheten.

48-åringens första skulder är från 2003 och preskriptionstiden för dem går ut vid årsskiftet. Skatteverket har knappt ett halvår på sig att ansöka hos länsrätten om förlängning.

Mannen har inget näringsförbud.

Maria Lundin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.