25 varslas på Ludvig Svensson

Vart tionde jobb försvinner på Ludvig Svensson i Kinna.
Mark • Publicerad 10 september 2012

– Vi tvingas varsla 25 personer. Konjunkturen har gått tvärt emot vad vi hoppades på, säger vd Anne Ludvigson.

Den europeiska krisen slår hårt mot Kinnaföretaget, som har skrivit ned årets prognos med 20 procent. Ordernedgången märks inom båda nischerna: möbeltyger och klimatvävar.

Kräftgången började redan 2011, men konjunkturbedömare siade om vändning i år.

– Vi har 60 procent av försäljningen under september-november och i våras trodde vi fortfarande att det skulle bli bättre till hösten. Det blev väldigt tydligt i augusti att det inte blir så, säger Anne Ludvigson.

Ny beräknad årsomsättning är 475 miljoner för hela koncernen, samma siffra som i fjol.

Företagsledningen har beslutat att varsla 22 kollektivanslutna medarbetare och tre tjänstemän för att minska kostnaderna.

Fackliga representanter informerades igår morse.

– Det är aldrig bra när medarbetare går och oroar sig för framtiden och vi är överens om att klara detta så snabbt som möjligt. Ambitionen är att förhandlingarna ska vara färdiga i slutet på september, säger Anne Ludvigson.

Hon medger att principen ”sist in-först ut” inte kommer att gälla fullt ut eftersom företaget måste säkerställa kompetensbehovet på bästa sätt.

Förra gången företaget varslade var 2010 då 42 tjänster av 240 skulle bort. Sedan dess har det skett nyanställningar och Kinnafabriken har idag cirka 250 anställda. Inom koncernen finns ytterligare 130 anställda utomlands.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.