1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mamma och hennes barn utvisas - efter tre år

En oenig Migrationsdomstol utvisade nyligen en mamma och hennes barn till Afghanistan. Familjen har bott i Tranemo kommun under tre år. Deras advokat är kritisk till domstolens resonemang och ifrågasätter rättssäkerheten vid beslut om uppehållstillstånd.

För tre år sedan flydde familjen från sitt hemland Afghanistan på grund av kriget och osäkerheten. Efter flera månaders flykt hamnade till slut mamman och hennes barn, som då var mellan ett och 15 år gamla, i Tranemo kommun.

Här har familjen bott sedan dess. Barnen har gått i skolan och gjort det de kan för att anpassa sig. Här har familjen hittat tryggheten de länge saknat efter att ha levt med hot och förföljelse på grund av att de är hazarer. En av döttrarna i familjen har lärt sig prata flytande svenska och har lyckats få bättre betyg i skolan än många andra som gått i svensk skola hela livet.

Efter ett och ett halvt år i Sverige fick de till slut svar på sin ansökan på uppehållstillstånd. De nekades.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– På internationella kvinnodagen fick vi avslaget. Den dagen borde min mamma istället fått höra att hon är en hjälte efter att ha lyckats fly från kriget med sina barn. Det var som ett slag i ansiktet, säger en av döttrarna.

quote
Jag har räddat mina barns liv och kommit hit för att vi ska få leva här och få uppehållstillstånd, men Migrationsverket vill inte att vi ska bo här.

Familjen överklagade beslutet till Migrationsdomstolen, men fick avslag igen. Domstolen hänvisar mamman och hennes barn att bo hos långväga släktingar i Afghanistan. Det var dock inte en enig domstol som nekade familjen uppehållstillstånd. Två av de fyra beslutande ansåg att det inte är sannolikt att familjen kommer få hjälp från någon manlig släkting för att klara sig i Afghanistan. Därmed menade de två nämndemännen att familjen hade behov av internationellt skydd och borde beviljas uppehållstillstånd. Rådmannens röst blev dock avgörande vilket ledde till att familjen ändå nekades uppehållstillstånd

– Det är inte vetenskapligt. Det är bara en magkänsla som man har försökt att koka ner till juridiska principer, säger advokaten Mardin Pakas.

Mardin Pakas är advokat och företrädde familjen under den juridiska processen med Migrationsverket och Migrationsdomstolen.
Foto: Pressbild

Hon företrädde familjen under de rättsliga processerna när de ansökte om asyl. Hon är kritisk till hur rättssäkert systemet är när Migrationsverket fattar beslut om uppehållstillstånd. Hon kritiserar också beslutet att mamman och barnen hänvisas till att bo med långväga släktingar i Afghanistan.

– Det är provocerande att familjen hänvisas till de här släktingarna. Det är inte rimligt att tro att en kvinna med flera barn ska tas om hand av dem.

quote
Det dör flera hundra personer i Afghanistan varje dag, men det pratas inte om det.

Mardin Pakas intygar att kvinnor är en särskilt utsatt grupp i landet.

– Det är också något Migrationsverket säger. Det är väldigt oroligt i Afghanistan och ofta är det kvinnor som råkar illa ut, säger hon.

De tog en sista chans och försökte få sitt fall prövat av Migrationsöverdomstolen, som är den sista instansen. Familjen nekades prövningstillstånd och nu står det klart att de måste lämna Sverige.

– Jag har räddat mina barns liv och kommit hit för att vi ska få leva här och få uppehållstillstånd, men Migrationsverket vill inte att vi ska bo här, säger mamman.

Hon jämför kriget i Afghanistan med det i Syrien.

– Båda länderna är i krig, men afghaner får inte uppehållstillstånd. Det dör flera hundra personer i Afghanistan varje dag, men det pratas inte om det. Ändå säger Migrationsverket att det är tryggt och att vi kan bo där.

Familjen kan inte säga vad som händer härnäst. Inte mer än att de måste lämna Tranemo och Sverige senast fyra veckor efter att domen om avslaget vunnit laga kraft.

Läs mer

Mark

Sjuhärad: Mopeder i krock – två till sjukhus

Strax före klockan tolv på torsdagen kom det in ett larm till Sos om en trafikolycka på Hedevägen i Kinna. Både räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

Nyheter

I natt: En anhållen för mordbrand – kastade upp brinnande föremål på balkong

Hotfull man slängde upp föremål på balkong som fattade eld.

Sport

Få ljusglimtar för Norrby: ”Han borde spela mer”

21-åringens inhopp ett av få plustecken efter frustrerande afton.

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.

Kultur

Åhaga klarar sig några månader till: ”Sen måste pengar in”

Åhaga sökte krisstöd hos Kulturrådet för en knapp miljon. Men de får bara drygt en tiondel av det sökta beloppet.