1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

M och KD bör inte överdriva sin betydelse för Borås skolor

Svar till Ulf Sjösten (M), Martin Nilsson (M) och Åke Ekvad (KD), BT 3/3.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Efter att ha läst M:s och KD:s artikel om de olika förslag som dessa partier fick bifallna i samband med budgeten kan det konstateras att det råder ett gott samarbetsklimat i nämnden. M och KD skall dock inte överdriva sin egen betydelse.

Av de tilläggsförslag som vi i mitt-S-samverkan valde att bifalla var de allra flesta helt okontroversiella. Antingen var det förslag om sådant som vi pratat om under lång tid, sådant som redan är påbörjat eller sådant som sedan tidigare ligger helt i linje med det som förvaltningen redan har i sitt uppdrag.

Möjligen kan man tillägga att oppositionens tilläggsförslag till budgeten återigen var så många till antalet att de riskerar att bli en administrativ börda för förvaltningen. Förvaltningens personal riskerar att tappa fokus på det som borde vara dess primära uppgift, nämligen att varje dag verka för att skolan skall bli bättre. Mer innebär inte alltid bättre. Om vi blickar in i framtiden finns tre stora utmaningar för grundskolan i Borås.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

För det första är det kapaciteten. Vi behöver växa och etablera nya skolenheter. För ett år sedan inrättades den nya skolan Björkhöjdskolan. Inom kort skall en ny skola på Gässlösa byggas. Vi behöver fler skolor i närtid på ytterligare ett par ställen i staden.

quote
"Vi har vässat vårt anställningserbjudande de senaste åren och det har lättat på rekryteringsfronten. Detta är mycket glädjande.”

Utöver detta behöver kapaciteten på en lång rad skolor byggas ut. Nya, fina Gånghesterskolan står nu klar. Sjömarkenskolan byggs ut nu. Om något år renoveras och byggs Myråsskolan ut. Om två år är det dags för Erikslundskolan och ytterligare projekt är på gång.

För det andra är kompetensförsörjningen en stor utmaning de kommande åren. För ett par år sedan såg det dystert ut för Borås. Många i personalen i skolan valde istället att arbeta i omkringliggande kommuner. Den negativa trenden är nu på väg att brytas. Vi har vässat vårt anställningserbjudande de senaste åren och det har lättat på rekryteringsfronten. Detta är mycket glädjande.

Trots det har vi en del kvar när det gäller vissa befattningar i den så viktiga elevhälsan, men det finns anledning att vara optimistisk. Kompetensförsörjningsfrågorna måste under alla omständigheter vara i fokus de kommande åren. Vi skall vara den mest attraktiva lärarkommunen i Västsverige.

För det tredje måste vi ta avgörande steg för att bryta den segregation som plågar skolan i Borås. Detta är en svår nöt att knäcka. Det vi kan göra som politiker är att se till att staden har en socioekonomiskt blandad befolkning och bebyggelse, vilket är ett långsiktigt arbete. Om skolvalet kan bidra till en lösning i framtiden återstår att se.

Som politiker måste vi vara kreativa när det gäller att finna sätt att göra fler skolor tillgängliga och intressanta för alla våra skolbarn med sina olika bakgrunder och socioekonomiska förutsättningar.

Att skapa en riktigt bra skola för alla våra barn är ett långsiktigt lagarbete. Vi välkomnar M och KD att bidra i det arbetet.

Per Carlsson (S), ordförande, grundskolenämnden

Susanne Karlander (L), 2:e vice ordförande, grundskolenämnden

Emina Beganovic (S), ledamot, grundskolenämnden

Anton Löberg (S), ledamot, grundskolenämnden

Monika Hermansson Friedman (C), ledamot, grundskolenämnden

Tim Gahnström (MP), ledamot, grundskolenämnden

Pernilla Ohlsson (S), ersättare, grundskolenämnden

Burair Mahmood (S), ersättare, grundskolenämnden

Sarah Ali (S), ersättare, grundskolenämnden

Jenny Parmstrand (S), ersättare, grundskolenämnden

Olivia Schnell (C), ersättare, grundskolenämnden

Emmy Scilaris (L), ersättare, grundskolenämnden

Läs mer

Sport

Norrby rånades på poäng: ”Det är hemskt”

Benjamin Arapovic var sekunder ifrån att gå segrande ur sin debut från start.

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen matchhjälte

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Corona i Sjuhärad

Så mycket högre är dödstalen för Borås äldreomsorg

Under perioden mars-maj avled 117 personer enligt ny statistik.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.