Annons
Nyheter

Bannerhed skräller och tar hem Augustpriset

På måndag avgörs vem som får det prestigefyllda Augustpriset.
Jag tror på en skräll: debutanten Tomas Bannerhed tar hem priset med sin Korparna.
Nyheter • Publicerad 19 november 2011

Amanda Svensson är annars favorittippad med sin Välkommen till den här världen. Det är en underbar, slängig, charmig, speedad roman om tre unga människor i Köpenhamn, Greta, Simon och Claus. De är ganska trasiga och osäkra allihop. Men romanen har liksom ett eget självförtroende, den är som en jättesnygg långbent nittonårig tjej som står i spegeln på damtoaletten och kollar sig själv rakt i ögonen när hon lägger på läppglans.

Varför tror jag då på Tomas Bannerhed istället? Jo, för att hans roman Korparna är en typisk skönlitterär Augustvinnare. Den är gediget välskriven och solid, en imponerande uppvisning i traditionell romankonst. Slacker-kids i storstad finns hur många som helst av i den nya svenska litteraturen, men här har vi en generationsroman om unga på landsbygden. Den här romanen tittar också sig själv rakt i ögonen i spegeln – men den skulle aldrig komma på tanken att lägga på läppglans.

Annons

Det som talar emot Tomas Bannerhed är väl att han kommer ut på lilla uppstickaren Weyler förlag. De senaste 13 åren har priset gått till förlagsgiganterna Bonniers eller Norstedts.

Amanda Svensson kommer ut på Norstedts och Bengt Ohlsson och Carolina Fredriksson – också hon debutant – kommer ut på Bonniers. Sören Bondeson, samlingens enda poet, kommer ut på Lejd. Bondesons diktsamling En m3 jord tycker jag mycket om, men jag tror att den är för smal för den breda Augustjuryn.

Eva-Marie Liffners roman om Carl-Jonas Love Almqvists Tintomara är elegant skriven, men väger inte så tungt i sällskapet.

Bengt Ohlssons Rekviem för John Cummings, om rockstjärnan Johnny Ramone, är den enda nominerade bok jag inte lyckats läsa. Den ligger på nattduksbordet och glor anklagande, efter att jag lagt undan den efter bara några sidor.

Hur mycket jag än uppskattar Bengt Ohlsson som skribent är det bara att inse: jag är så trött på trenden att skriva romaner om verkliga personer att jag mår illa. Om jag skulle bestämma över den svenska litteraturen skulle det bli förbjudet från med 1/1 2012 och i åtminstone tio år framöver. Bengt Ohlsson har ju redan fått Augustpriset en gång med sin roman om Gregorius, låt oss slippa en repris, tack.

***

I december kommer nästan inga nya böcker. I stället börjar summeringarnas tid. BT:s litteraturkritiker har fått i uppdrag att välja sin favorit bland årets böcker. Deras val kommer att presenteras i tidningen under hela december månad. Vi på kulturredaktionen har börjat klura på gåtor till vår mest populära tävling, kulturkalendern, som startar

***

Nu börjar slutspurten för debutantpriset. Alla böcker är beställda och jurymedlemmarna Anna Hallberg, Christian Swalander och jag läser som i trance för att hitta årets fem bästa debutanter. Torsdagen den 23 februari nästa år kan ni kryssa för i almanackan – då blir det debutantgala på Stadsteatern.

Lena Kvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons