Annons

Ytterligare en fast förbindelse kan bli ännu en vinnare

Ledare • Publicerad 2 september 2014
Öresundsbron ? en guldgruva för samhället. foto TT
Öresundsbron ? en guldgruva för samhället. foto TTFoto: Bertil EnevÃg Ericson / TT

Under den senaste mandatperioden har Alliansregeringen åkt ifrån oppositionen vad avser infrastruktursatsningar. Fördubblat järnvägsunderhåll sedan 2006, nya stambanor på gång. Höghastighetståg som tar vägen via Borås blir nu verklighet snabbare än tidigare.

I valmanifestet fullföljer de fyra partierna också vad man ville redan i våras, att pröva förutsättningarna för ännu en fast förbindelse till Danmark.

Annons

Det är en bra idé. Öresundsbron från Malmö till Köpenhamn har nämligen visat sig vara en riktigt lönsam infrastruktursatsning.

Samarbetsorganet Öresundskomiteens rapport visar att bron skapat en samhällsekonomisk vinst på 78 miljarder kronor på båda sidorna av sundet till priset av en investeringskostnad på närmare 30 miljarder.

Vinsterna kan öka ytterligare. Men då är det andra och svårare beslut som berör mer än själva bro- eller tunnelbygget som måste fattas. Vill Danmark och Sverige tillsammans låta den gemensamma samhällsnyttan växa i regionen måste krångliga socialförsäkringsregler och yrkesvalidering harmoniseras.

Men viktigaste lönsamhetsfaktorn är ändå att se till att icke-EU-medborgare i Sverige inte hindras att jobba i Danmark. Det handlar i dagsläget om att regionen går miste om närmare 600 miljoner kronor per år.

Slutsats: Gränslöshet är inte gratis. Men den lönar sig i längden.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons